VRATILI IH NAZAD

Napeto na nebu iznad Baltika: Britanski Eurofighteri presreli ruske Suhoje!

Su-27 i Eurofighter
 REUTERS

Lovci britanskog Kraljevskog ratnog zrakoplovstva (RAF) presreli su nekoliko ruskih aviona već drugi put ovaj tjedan, reklo je ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva, a prenosi Guardian.

Perjanice RAF-a, Eurofighter Typhooni, u međunarodnom zračnom prostoru iznad Baltika presreli su čak pet ruskih aviona, među njima četiri Suhoj Su-27 lovca te jedan zrakoplov IL-20 Coot-A koji se koristi za operacije izviđanja.

Glasnogovornik ministarstva je rekao da su "ruski avioni letjeli bez odašiljanja jasnih identifikacijskih kodova, niti su komunicirali s regionalnim centrom za kontrolu zračnog prometa".

Ovo je tek jedan u nizu incidenata u koje su uključeni ruski avioni - u petak su Eurofighteri, koji čuvaju zračni prostor baltičkih zemalja članica NATO-a, presreli tri transportna aviona koji su se približavali Estoniju u sličnim okolnostima.

Štoviše, tijekom prijašnje "gaže" britanskih lovaca na nebu iznad Baltika, Eurofighteri su dizani u zrak čak 17 puta te su presreli više od 40 ruskih aviona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:52