POVORKA PONOSA

NAPETO U PODGORICI Drugi Gay Pride u povijest Crne Gore prošao u miru, sve je i dalje puno policije

 Twitter

>>> NOVO 12:15 Parada ponosa prošla je bez incidenata, no napetost u Podgorici i dalje traje, s obzirom na mogućnost da se tijekom razilaska sudionika netko od nasilnika ubaci među njih i pokuša izazvati nered.

------------------------

PODGORICA - Druga Povorka ponosa, čiji je cilj povećanje vidljivosti LGBT populacije, održava se u nedjelju u crnogorskom glavnomm gradu Podgorici s početkom u 11 sati. Osobe za koje se sumnja da bi mogle praviti nerede, kao što je to bio slučaj prošle godine, policija je tijekom subote preventivno saslušavala, piše portal Vijesti .

Građanima koji žele sudjelovati u povorci rečeno je da do 11 sati trebaju doći kod hotela "M Nikić", do kada će im biti osiguran ulazak u sigurnu zonu. Mjesto okupljanja sudionika je na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog.

Policija i tužilaštvo pozvali su građane da ne remete javni red i mir, jer će u suprotnom biti procesuirani i privedeni pravdi. I protojerej Srpske pravoslavne crkve Velibor Džomić pozvao je vjernike da se suzdrže od nasilja.

Danijel Kalezić iz Queer Montenegra kaže da očekuju prisutnost gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića, kao i ministra za ljudska i manjinska prava Suada Numanovića.

Prisutnost su potvrdili i pučki pravobranitelj Šućko Baković, šef delegacije EU Mitja Drobnič, a predstavnike su obećali poslati i neke od političkih stranaka.

Povorku, koja bi trebala šetati od hotela “Crna Gora” do stare zgrade vlade, osiguravat će više od 1.800 policajaca, a u subotu su postavljene zaštitne ograde na prilazima mjestu održavanja Pridea.

Za vrijeme nogometne utakmice Budućnost-Grbalj, navijači su u subotu vrijeđali pripadnike LGBT populacije. Na sjevernoj tribini se pojavio transparent na kojem su citirani stihovi "Riblje čorbe”: "Ti možeš da me tužiš za ozbiljnu prijetnju, ali ipak pazi kad pođeš u šetnju! Nemoj da ideš mojom ulicom!"

Kako se ne bi ponovile prošlogodišnje scene s ulica Podgorice - policija je danima privodila, ali i saslušavala grupacije koje u svojim kartotekama imaju kao osobe sklone nasilju.

"Činimo sve kako se ne bi ponovilo lanjsko divljanje. Ovakve šetnje, vandali ali i lopovi, koriste da prave kaos", rečeno je Vijestima u policiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:20