'NAJGORA OBMANA'

NAPETO U WASHINGTONU Trump istragu o korijenima istrage o ruskom miješanju u izbore 2016. prepušta Barru

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 25.10.2019. u 22:27

U.S. President Donald Trump delivers remarks at the
REUTERS

Donald Trump

Predsjednik Donald Trump rekao je u petak kako svojem glavnom državnom odvjetniku Williamu Barru povjerava istragu o izvorima istrage ministarstva pravosuđa o miješanju Rusije u američke predsjedničke izbore 2016. za koju se pokazalo da se radi o "najgoroj obmani" u povijesti Sjedinjenih Država.

U četvrtak navečer je New York Times objavio, pozivajući se na dva izvora bliska predmetu, da je ta do sad upravna istraga koju je nadzirao ministar pravosuđa Barr, postala kriminalistička istraga.

Ta vijest je dodatno pojačala napetosti u Washingtonu nakon što su 24. rujna demokrati pokrenuli istragu u Kongresu kako bi svrgnuli Donalda Trumpa.

Tužitelj John Durham, zadužen za novu kaznenu istragu, sad je ovlašten pozivati svjedoke i preuzimati dokumente.

- Mislim da to postaje jako ozbiljno. Istraživati istražitelje (...). Strašne stvari su se događale u našoj zemlji. Mislim da ćete vidjeti stvari koje ne biste vjerovali. Bila je to najgora obmana u povijesti naše zemlje - komentirao je Donald Trump pred novinarima u petak.

Demokrati optužuju Barra da koristi moć ministarstva pravosuđa kako bi istražio nepotvrđene tvrdnje o političkom podrijetlu istrage protiv Trumpove kampanje za dosluh s Rusijom.

- Ako se ove vijesti potvrde, one će pokrenuti nove zabrinutosti o ministarstvu pravosuđa, koje je pod Barrom izgubilo neovisnost i postalo sredstvo političke osvete za Trumpa - izjavio je demokratski parlamentarac Adam Schiff, koji vodi istragu u Zastupničkom domu o opozivu Donalda Trumpa.

- Ako ljudi nemaju ništa skrivati o glupostima i prekršajima koje su mogli počiniti, nemaju se čega bojati u toj istrazi - odgovorila je na kanalu Fox News Trumpova savjetnica Kellyanne Conway.

Trump je više puta tražio istragu o porijeklu ruske istrage, za koju tvrdi da je "lov na vještice", koju su pokrenuli njegovi politički protivnici. Ranije je rekao da je istraga počela "ilegalno" i ocijenio ju politički pristranom.

Istraga je pokrenuta uglavnom temeljem Steelova dosijea kojega je naručila kampanja tadašnje Trumpove protivnice Hillary Clinton i Demokratski nacionalni odbor tragajući za Trumpovom kompromitacijom i u kojem je bivši britanski špijun Christopher Steele iznio niz optužbi za povezanost s Rusijom Trumpove kampanje koje su kasnije raskrinkane kao laži.

"Rusku istragu" vodio je specijalni tužitelj Robert Mueller nakon što je u svibnju 2017. smijenjen šef FBI-a James Comey. Muellerova istraga zaključila je kako nije bilo dosluha između Rusije i Trumpove kampanje.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo