KAO DA JE UKLET

NAPOKON OTKRIVENO TKO JE 1966. UKRAO TROFEJ JULESA RIMETA Londonski gangster i njegov brat statuu su ukrali iz hira, a ne zbog financijske koristi

 
Kapetan engleske reprezentacije Bobby Moore ljubi trofej Julesa Rimeta nakon pobjede nad Njemačkom u finalu Svjetskog prvenstva u nogometu 1966. godine
 Profimedia, Imagno

Londonski gangster Sidney Cugullere i njegov brat Reg ukrali su trofej Julesa Rimeta nekoliko mjeseci prije početka Svjetskog nogometnog prvenstva u Engleskoj 1966. godine. The Guardian piše da tako tvrdi Gary Cugullere, Regov sin, koji kaže da su Sidney i njegov otac 20. ožujka 1966. godine ukrali trofej dok je isti bio javno izložen u Metodističkoj središnjoj hali u Westminsteru.

Gary Cugullere je rekao za Daily Mirror da je su njegov ujak Sidney i njegov otac Reg trofej ukrali zbog "uzbuđenja", a ne zbog financijske koristi. Dodao je da je Reg u trenutku krađe bio u westminsterskoj Hali, ali da nije vlastitim očima vidio Sidneyja kako uzima trofej. "Na ulici, kada je izašao, Sid je podignuo svoju jaknu i rekao: "Ev'ga, Reg, pogledaj ovo." Otkopčao je jaknu s jedne strane u tamo je bio trofej", rekao je Cugullere.

File photo dated 18/3/1966 of flanked by security men, the solid gold Jules Rimet Cup is carried into the National Stamp Exhibition (Stampex) at the Central Hall, Westminster, by Eric Allen, Sales Manager of Stanley Gibbons, the stamp dealers, on whose stand it is being shown. A London gangster and his brother were behind the notorious unsolved theft of the World Cup trophy just months before the 1966 tournament in England, it has been claimed., Image: 372804255, License: Rights-managed, Restrictions: FILE PHOTO, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Press Association
Profimedia, Press Association
Trofej Julesa Rimeta dolazi u London

File photo dated 20/3/1966 of a policeman stands next to the display case in the Central Hall, Westminster, from which the World Cup was stolen. A London gangster and his brother were behind the notorious unsolved theft of the World Cup trophy just months before the 1966 tournament in England, it has been claimed., Image: 372803665, License: Rights-managed, Restrictions: FILE PHOTO, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Press Association
Profimedia, Press Association
Vitrina u kojoj je bio izložen trofej prije nego što je ukraden

Cugullere tvrdi da su njegov otac i ujak statuu sakrili u ostavi za ugljen Regovog punca. "Moj je otac bio jako nervozan jer je znao da nema šanse da će trofej uspjeti prodati. Shvatili su da će ga morati vratiti", pojasnio je. Tri dana nakon što je trofej ukraden, u nogometni klub Chelsea stigao je gornji dio trofeja i natipkana poruka u kojoj se traži 15 tisuća funti otkupnine. Taj je čin doveo do policijske operacije ogromnih proporcija.

U potragu za trofejem uključio se i detektiv inspektor Leonard Buggy koji se našao s izvjesnim Edwardom Betchleyjem, posrednikom koji je navodno policiji trebao otkriti gdje se trofej nalazi. Buggy se našao s Betchleyjem u londonskom Battersea Parku te mu je pokazao aktovku s lažnim porukama. Buggy i Betchley su sjeli u auto te su krenuli prema mjestu gdje je statua navodno bila skrivena, međutim Betchley je iskočio iz vozila kada je shvatio da njihov automobil prati policija. Primopredaja trofeja nikada nije izvršena.

Betchley je vrlo brzo nakon toga uhićen jer nije policiji otkrio lokaciju trofeja Julesa Rimeta. Sidney Cugullere je preminuo 2005. godine bez da je ikada uhićen zbog navodne krađe trofeja. Reg je preminuo 2012. godine.

Statuu je sedam dana poslije krađe u južnom Londonu pronašao pas Pickles dok je njuškao u grmlju pored kuće svog vlasnika. Istraga nije otkrila tko je ukrao trofej Julesa Rimeta.

File photo dated 28/3/1966 of David Corbett and his dog Pickles at their Norwood home. Late last night, the dog discovered the Jules Rimet World Cup under a hedge in Beulah Hill, as they left for their evening walk. A London gangster and his brother were behind the notorious unsolved theft of the World Cup trophy just months before the 1966 tournament in England, it has been claimed., Image: 372804249, License: Rights-managed, Restrictions: FILE PHOTO, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Press Association
Profimedia, Press Association
Pas Pickles vlasnika Davida Corbetta pronašao je statuu u grmlju nedaleko od Corbettove kuće

File photo dated 28/3/1966 of the recovered World Cup trophy at Cannon Row police station, London. A London gangster and his brother were behind the notorious unsolved theft of the World Cup trophy just months before the 1966 tournament in England, it has been claimed., Image: 372803985, License: Rights-managed, Restrictions: FILE PHOTO, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Press Association
Profimedia, Press Association
Trofej je pronađen sedam dana nakon krađe

Trofej Julesa Rimeta više je puta nestajao i do dan danas se ne zna gdje se nalazi ona statua koja je 1970. godine uručena Brazilu nakon što je ta zemlja po treći puta osvojila Svjetsko prvenstvo u nogometu. Trofej je naime 1983. ukrao bankar i nogometni agent kluba Atlético Mineiro Sérgio Pereira Ayres (poznat je i pod imenom Sérgio Peralta, s tim da Atlético Mineiro poriče da je bio njihov zaposlenik). Peralta je angažirao bivšeg policajca Francisca Riveru (poznatog i pod imenom "Chico Barbudo") i dekoratera Joséa Luiza Vieiru (poznatog i pod imenom "Luiz Bigode") koji su trofej ukrali trofej Julea Rimeta i još dva trofeja.

Svojevremeno se tvrdilo da je argentinski trgovac zlatom Juan Carlos Hernández statuu istopio te da ju je pretvorio u zlatne poluge, međutim on to poriče. Vjerodostojnost te teorije dovedena je u pitanje budući da trofej nije napravljen od čistog zlata te da ga se zbog toga ne bi ni moglo istopiti u zlatne poluge. Također, brazilski policajac koji je vodio istragu Pedro Berwanger rekao je da bi trofej bio vrjedniji netaknut. Trofej nikada nije pronađen, a Brazilu je 1984. godine uručen duplikat.

U kratkom dokumentarnom filmu "Tajne trofeja Rimet" koji je za američku televizijsku postaju ESPN režirao Brett Ratner istražen je navodni plan nacista da Italiji ukradu trofej Julesa Rimeta tijekom Drugog svjetskog rata. Fox News piše da je naredbu da se trofej ukrade izdao sam Hitler jer je vjerovao da će mu određeni predmeti poput Longinovog koplja koji je proboden Isus Krist i Svetog grala, kaleža iz kojeg je Isus pio za vrijeme Posljednje večere.

Hitler se nikada nije dočepao trofeja jer ga je predsjednik Talijanskog nogometnog saveza Ottorino Barassi sakrio u kutiju za cipele ispod svog kreveta. Nacisti trofej nisu pronašli čak ni kada su izvršili pretres Barassijeve kuće. Trofej je nakon tog pokušaja krađe ostavljen na miru sve do 1966. godine i krađe koja se dogodila u Engleskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:21