PUT U VLADIVOSTOK

NAPRASNA SMJENA ZASJENILA POSJET KIM JONG-UNA RUSIJI Čelnik Sjeverne Koreje riješio se svoje desne ruke, najbližeg suradnika

 
Kim Jong-un i njegovi tjelohranitelji koji brišu vlak prije nego se zaustavlja na stanici
 Shamil Zhumatov / Reuters / Screenshot: Twitter RT

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un, koji je u srijedu doputovao u posjet Rusiji, smijenio je svog najbližeg suradnika Kim Yong Chola, glavnog pregovarača s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom, objavila je južnokorejska novinska agencija Yonhap u srijedu navodeći dužnosnika južnokorejskoga parlamenta.

Kim Yong Chol bio je čelnik Odjela ujedinjene fronte, tijela sjevernokorejske Radničke stranke koje se bavi odnosom s Južnom Korejom i sve više sa Sjedinjenim Državama. Yonhap nije dao objašnjenje za tu smjenu.

Vijest o smjeni objavljena je u vrijeme kad je Kim Jong Un doputovao svojim oklopljenim vlakom u Vladivostok na krajnjem istoku Rusije, gdje bi se trebao sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Smijenjeni Kim Yong Chol bio je glavni predstavnik sjevernokorejskog čelnika. Istaknuo se na drugom summitu između Kima i američkog predsjednika Donalda Trumpa u Vijetnamu u veljači, koji je propao zbog neslaganja u pogledu sjevernokorejskoga nuklearnog programa.

Posjetio je Bijelu kuću u siječnju kako bi se sastao s Trumpom. Južnokorejska državna obavještajna služba zasad nije potvrdila izvješće.

Izvješće o smjeni objavljeno je nakon što je sjevernokorejsko ministarstvo vanjskih poslova reklo prošli tjedan da više ne želi pregovarati s Pompeom te da bi ga trebao zamijeniti netko zreliji.

Kim Jong Un upozorio je da bi neuspjeh pregovora u Vijetnamu mogao oživjeti napetosti te da ga susret s Trumpom zanima samo ako će SAD pokazati veću fleksibilnost. Za promjenu njihova stava dao je rok od godinu dana.

Sjevernokorejski čelnik stigao je u Vladivostok svojim privatnim vlakom u srijedu nešto prije 20 sati po lokalnom vremenu, a prilikom dolaska na stanici se odigrala jedna prilično bizarna scena. Naime, dvojica sjevernokorejskih tjelohranitelja užurbano su brisali vrata vlaka dok je usporavao na stanici prije nego se potpuno zaustavio, vjerojatno kako Kim Jong-un ne bi kojim slučajem izašao na stanicu iz prljavog vlaka.

Jednom kad je lider Sjeverne Koreje sišao s vlaka dočekala ga je službena ruska delegacija, koja mu je, u skladu s običajima, ponudila kruh i sol. Kim Jong-una dočekao je guverner Primorske oblasti Oleg Kozemjak, a na stanici je bila i počasna straža ruskih vojnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:15