AUSTRALIJA

NAREDILI ZATVARANJE SKORO SVIH USLUŽNIH OBRTA, SAMO SU NJIMA DOPUSTILI RAD 'Pa ima li to smisla? Kako da držimo distancu od 2 metra'

 
Denis McFadden iz salona Just Cuts
 Youtube

Nakon što su australske vlasti dopustile frizerskim salonima u zemlji rad, ali su tretmane vremenski ograničili na pola sata po klijentu, morali su povući tu odluku nakon brojnih prigovora.

Uveli su nove mjere kojima se sada ne ograničava trajanje jednog tretmana, ali se uvodi mjera socijalnog distanciranja. Frizeri i brijači sada moraju držati distancu od dva metra u odnosu na klijenta.

Frizerskim salonima i brijačnicama u Australiji je dopušten nastavak rada, što nije slučaj u velikoj većini europskih zemalja, unatoč tomu što su mnogi drugi uslužni obrti zatvoreni uslijed uvođenja rigoroznih mjera radi suzbijanja eidemije koronavirusa.

- Fizički je nemoguće oprati kosu ili ošišati klijenta, a da ga pritom ne dodirujete. To je ludost, rekao je šef salona Just Cuts Denis McFadden.

Mnogi su vlasnici frizeskh salona i brijačnica ipak zatvorili svoja vrata klijentima u vrijeme koronakrize koja je u Australiji dosad ubila 13 osoba.

Iako su u Australiji od srijede, među ostalim, zatvorene kino dvorane, salone za masažu, igraonice, knjižnice i muzeji, premijer Scott Morrison rekao je da mogu biti otvoreni sve dok se djelatnici pridržavaju mjera socijalnog distanciranja.

- Vlada mora zatvoriti i frizerske salone, tvrdi McFaddon.

- Ima li ovo smisla? Ja dodirujem kosu klijentice, a naši stilisti to rade svaki dan, poručio je McFaddon koji je snimio video snimku u vlastitom salonu.

Dodao je da dok ne bude donesena odluka da se svi frizerski saloni zatvore, nikakve odredbe se ne mogu donositi vezano za brigu o djelatnicima.

- Apeliram na državnu i saveznu vladu da shvate da je ovo opasno, rekao je.

Sandy Chong koja je svoj salon morala zatvoriti nakon 35 godina neprekinutog rada rekla je da su i drugi vlasnici poput nje ogorčeni zbog odluke zbog koje su ostali visjeti u zraku.

- Ne razumijem kako koronavirus može biti opasan za ostatak zemlje, ali ne i za frizere.

Chong je također istaknula kako mnogi vlasnici obrta žele zatvoriti ali su zabrinuti da će djelatnici misliti da su ostavljeni na cjedilu pa će ih tužiti prema Zakonu o poštenom radu, a drugi osjećaju pritisak klijenata da nastave s radom.

Zanimljivost vezana za rad frizera stiže iz Južnoafričke republike gdje je u srijedu jedan frizer osumnjičen za pokušaj ubojstva nakon jer je ignorirao odredbu liječnika da mora biti u samoizolaciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:54