POSKUPLJENJE BENZINA

NASILNI PROSVJEDI U IRANU NE JENJAVAJU U neredima ubijene najmanje 143 osobe, uhićeno više od 4.000 ljudi

 VIA REUTERS

U Iranu se ne smiruju nasilni prosvjedi koji su počeli još 15. studenoga zbog poskupljenja benzina.

Prema agencijskim vijestima, u tim je neredima ubijeno najmanje 143 ljudi, a vlasti u Teheranu demantiraju tu brojku. Prema navodima nekih iranskih udruga za ljudska prava u inozemstvu, uhićeno je više od četiri tisuće ljudi, a u prosvjedima je dosad sudjelovalo više od 200 tisuća ljudi. To su najveće demonstracije u Islamskoj Republici od 2009. godine kada su prosvjedi buknuli zbog izbornih prevara.

Naime, nakon što je izbornu pobjedu proglasio Mahmud Ahmadinedžad, simpatizeri "poraženog" Huseina Musavija izašli su na ulice. I tada je bilo mrtvih prosvjednika. No, sada je, tijekom desetak dana prosvjeda, zapaljeno više od 730 banaka i 140 vladinih ureda, napadnuto je 50 baza i vojarni Čuvara revolucije, a uništeno je više od 70 benzinskih postaja.

Vlasti u Teheranu kažu da iza prosvjeda stoje utjecaj SAD-a, Izraela i, pogotovo, Saudijske Arabije za koju tamošnji državni dužnosnici tvrde da je izravno upletena u nemire. Naime, kako kažu u Teheranu, tijekom ispitivanja uhićenih utvrđeno je da mnogi organizatori prosvjeda imaju veze sa Saudijskom Arabijom i tamošnjom organizacijom Narodni mudžahedini te simpatizerima svrgnutog iranskog šaha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:30