ŠRI LANKA

'NAŠLI SMO IH SEDAM, SVE SU OTROVANE, MISLIMO DA ZNAMO I TKO JE KRIVAC' Bešćutnici usmrtili sedam slonica iz istog krda, broj možda nije konačan

Ilustracija
 Utpal Baruah / REUTERS

Vlasti na Šri Lanki istražuju smrtno stradavanje sedam slonica u rezervatu u gradiću Habarani, piše BBC.

Vlasti kažu da su četiri lešine pronađene u petak, a još tri u subotu te da su slonice pripadale istom krdu. Jedna od njih je u bila u drugom stanju.

Osoblje rezervata zaduženo za brigu o životinjama i djelatnici sigurnosne službe trenutno pretražuju područje kako bi utvrdili ima li negdje još nastradalih slonova.

Premda uzrok smrti slonica još uvijek nije poznat, dužnosnici sumnjaju da ih je možda otrovalo lokalno stanovništvo jer su im uništavale usjeve.

Još je jedan slon u ponedjeljak pronađen mrtav u središnjem šrilankanskom rezervatu, međutim trenutno nije poznato je li njegova smrt povezana sa stradavanjem slonica u Habarani.

Šri Lanka svojim građanima zakonom brani ubijanje divljih slonova, međutim životinje se često znaju sukobiti s ruralnim zajednicama. Rast sela i farmi doveo je do toga da slonovi danas obitavaju na manjem prostoru nego prije, a imaju i manje hrane i vode.

Deseci slonova drže se u zatočeništvu kako bi se uz njihovu pomoć zarađivalo na turistima, dok se drugi koriste kao atrakcija na lokalnim festivalima.

Sedamnaest je ljudi ozlijeđeno kada su se dva slona otela svojim čuvarima tijekom religijske povorke u mjestu Kotte koja se održala ranije u rujnu.

Odnos prema slonovima ponovno je postao aktualna tema kada je ranije ove godine preminuo 70-godišnji slon Tikiri.

Tikiri je bio jedan od 60 slonova koji su paradirali na festivalu Perahera. Javnost se šokirala kada je vidjela da je slon prisiljen na sudjelovanje na festivalu unatoč tome što je bio značajno pothranjen.

Prema popisu populacije divljih slonova iz 2011. godine, na Šri Lanki je tada živjelo 5.879 slonova. Gleda li se gustoća slonovske populacije s obzirom na prostor na kojem obitava, Šri Lanka je pri vrhu svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:17