NEVIĐEN SLUČAJ ANTISEMITIZMA

NASLOVNICA DESNIČARSKOG LISTA ŠOKIRALA POLJSKU Jeziva poruka sablaznila kompletnu javnost: 'Kako ih pobijediti? Ovako više ne može'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 14.03.2019. u 17:04

Facebook / Tylko Polska

 

Naslovnica tjednika Tylko Polska (Samo Poljska, prev.a.), desničarskog lista koji izlazi u Poljskoj, sablaznila je ovih dana tamošnju javnost.

Tema broja ovog tjedna je, ni manje ni više, kako prepoznati Židove i pobijediti ih. Neviđeni ispad antisemitizma uočio je oporbeni zastupnik Michal Kaminski , koji je sporan naslov pročitao jer se te novine bez problema mogu kupiti u parlamentarnom hotelu u Varšavi.

Apsolutni skandal

Kako navodi Daily Mail, časopis je objavio imena, antropološke usporedbe, izgled, karakterne crte i metode dezinformiranja kojima se "služe" Židovi. Sve opasno podsjeća na retoriku i klimu koja je krajem tridesetih i sredinom četrdesetih godina prošlog stoljeća dovela do Holokausta i jednog od najmračnijih poglavlja u ljudskoj povijesti.

- Kako ih pobijediti? Ovako više ne može - vrišti s naslovnice spornog desničarskog časopisa.

Na naslovnici je objavljena i fotografija povjesničara poljskog podrijetla Jana Grossa, koji je zbog svog rada na istraživanju uloge Poljaka u holokaustu, odnosno suradnje Poljske i nacističkog režima, često na meti ekstremističkih desničarskih skupina.

Oporbene zastupnike posebice smeta što se časopis ovakvog sadržaja prodaje u hotelu u kojem odsjedaju zastupnici, ali i brojni strani gosti poljskog parlamenta.

Kaminski je slučaj nazvao "apsolutnim skandalom " dodavši kako se radi o tekstovima koji su toliko "prljavi, kao da su izravno preuzeti iz nacističkih novina".

Parlament pere ruke od odgovornosti

Oporba je zatražila objašnjenje od predsjednika parlamenta Mareka Kuchinskog, inače pripadnika vladajućeg desničarskog pokreta "Zakon i pravda". Njegov glasnogovornik Andrej Grzegrolka rekao je, prenose mediji, da oni nisu odgovorni za to koji će se mediji prodavati u hotelu, već je to stvar distributera, upozorivši kako novinari tog lista nisu uposlenici parlamenta.

Najavljena je detaljna istraga, a tisuće Poljaka ogorčeni su na društvenim mrežama i zahtijevaju hitno objašnjenje kako je moguće tissati ovako otvoreno antisemitistički pamflet u njihovoj zemlji.

 


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo