DER SPIEGEL

NASLOVNICA KOJA NIKOGA NIJE OSTAVILA RAVNODUŠNIM Burne reakcije diljem svijeta na karikaturu Trumpa koji u ruci drži odrubljenu glavu Kipa slobode

 Spiegel/Handout / REUTERS

Utjecajni njemački tjednik Der Spiegel na svojoj je naslovnici u subotu objavio karikaturu američkog predsjednika Donalda Trumpa koji u jednoj ruci drži okrvavljeni nož, a u drugog odrubljenu glavu Kipa slobode, izazvavši osude i kritike s obje strane Atlantika.

Karikaturist američko-kubanskog podrijetla Edel Rodriguez je kazao da karikatura predstavlja "dekapitiranje demokracije". Na dnu karikature je također dodao riječi "Prvo Amerika".

"Na našoj naslovnici, američki predsjednik skida glavu simbolu dobrodošlice migrantima i izbjeglicama u SAD od 1986., a time i demokraciji i slobodi", kazao je glavni urednik Spiegla Klaus Brinkbaumer.

Časopis Bild u toj naslovnici vidi usporedbu s Britancem Mohamedom Emwazijem, poznatim kao "Džihadi John" koji je snimljen kako odrubljuje glave taocima ekstremističke muslimanske skupine "Islamske države". List također upućuje na tradicionalni antiamerikanizam Spiegela i podsjeća da je taj list tijekom ere Georgea W. Busha često kritizirao američki intervencionizam, a sada, s Trumpom, kritizira kraj intervencionizma.

BBC prenosi da su neki njemački listovi, poput Die Welta, za tu karikaturu kazali da više "šteti novinarstvu" nego novom predsjedniku jer "potvrđuje preduvjerenja mnogih ljudi da 'mainstream' mediji pristrano izvještavaju te da mnogi novinari promoviraju svoje viđenje svijeta umjesto da budu neutralni svjedoci onoga što se dešava".

Njemački potpredsjednik Europskog parlamenta Alexander Lambsdorff iz redova Liberalne stranke nazvao je naslovnicu "neukusnom", dodavši da ona više govori o novinarima Der Spiegela nego o Trumpu.

"Naslovnica se poigrava životima žrtava terorizma na jako ružan način", kazao je Lamsdorff za njemačke medije.

U SAD-u, The Washington Post je naslovnicu ljevičarskog lista nazvao "zaprepašćujućom", a konzervativni televizijski kanal Fox News "bizarnom".

U. S. President Donald Trump is depicted beheading the Statue of Liberty in this illustration on the cover of the latest issue of German news magazine Der Spiegel. Spiegel/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. FOR EDITORIAL USE ONLY. NO RESALES. NO ARCHIVES.
Spiegel/Handout / REUTERS

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:58