ODRŽAN SASTANAK

Nastavak pedofilskog skandala: Kardinal Barbarin priznao pogreške u imenovanju nekih svećenika

 IsTOCK / airdone

Nadbiskup lionski, kardinal Philippe Barbarin suočen s pedofilskim skandalom i seksualnim zlostavljanjem u svojoj biskupiji, u ponedjeljak je priznao 'pogreške u upravljanju i imenovanju nekih svećenika', stoji u priopćenju biskupije objavljenom u ponedjeljak. Izjava je uslijedila nakon sastanka iza zatvorenih vrata na kojemu je sudjelovalo dvije stotine svećenika.

Žrtve oca Preynata, optuženog za seksualno zlostavljanje prije 25 godina tvrde da ga Barbarin nije prijavio niti uklonio s dužnosti kada je 2007. doznao za njegova zlodjela. U međuvremenu je u lionskoj nadbiskupiji prijavljeno još nekoliko slučajeva spolnog zlostavljanja. Utjecajnu figuru francuske Katoličke crkve, kardinala Philippea Barbarina, smatra se odgovornim jer nije reagirao na žalbe žrtava te ga se optužuje da je prikrivao zlostavljanja.

- Kardinal je priznao da je dijeceza počinila pogreške u upravljanju i imenovanju nekih svećenika - stoji u priopćenju biskupije objavljenom u ponedjeljak.

Na pitanje o mogućem pozivu na povlačenje s dužnosti kardinala Barbarina, biskup Yves Baumgarten, glavni vikar biskupije odgovorio je da je velika većina svećenika za nastavak njegove svećeničke misije. Zbog skandala je francuska Katolička crkva najvila niz mjera čiji je cilj bolje saslušati žrtve te rasvijetliti slučajeve pedofilije.

Kardinal Barbarin se žrtvama spolnog zlostavljanja javno ispričao na misi prije mjesec dana. Nadbiskup Pontier, predsjednik Francuske biskupske konferencije je nedavno, na otvaranju plenarne skupštine francuskih biskupa u Lourdesu kazao da se u 'biskupijama svake godine otkrivaju novi ili stari slučajevi'.

- Naše je zauzimanje jasno - izaći u susret žrtvama i njihovim obiteljima, poticati ih na podizanje tužbi, pokretati kanonske procedure protiv počinitelja zlostavljanja i predano surašivati s pravosuđem u Francuskoj - kazao je, dodavši da su na snazi jasna pravila.

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr. Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:47