POTRAGA ZA MALČANSKIM BRIJAČEM

NASTAVLJA SE JEDNA OD NAJVEĆIH POTJERA U POVIJESTI BALKANA Serijski silovatelj još uvijek je u bijegu, evo što kažu liječnici o otetoj djevojčici

 
 Željko Hajdinjak / Cropix / Facebook/MUP RS/nestalisrbija.rs

Nakon devet dana u nedjelju je u selu Pasjača kod Niša pronađena Monika Karimanović (12), djevojčica koju je 20. prosinca, dok je bila na putu u školu, oteo osuđeni višestruki silovatelj Ninoslav Jovanović, poznatiji kao Malčanski brijač. Kad je primijetio da se nešto događa, Jovanović se dao u bijeg iz kuće u kojoj su se skrivali i tako umakao policiji koja ga još uvijek traži.

- Živ im u ruke neću pasti - navodno je rekao Jovanović prije nego što je pustio Moniku. Tako je djevojčica policiji opisala posljednje trenutke otmice, prenosi Srbija Danas. Rekla im je i da sa sobom nosi ogroman nož.

Monika je u nedjelju poslijepodne kolima Hitne pomoći uz pratnju policije odmah prebačena u Klinički centar u Nišu. Premda je pronađena s ogrebotinama i manjim ozljedama te iscrpljena i slaba, svjesna je i prvo je zatražila da zagrli mamu.

- Monika je stigla do nas kolima Hitne pomoći uz pratnju policije. Ono što je bitno je da su odmah napravljene sve psihološke analize, uzet je uzorak krvi i vodila je razgovor s psihologom i ljudima iz Centra za socijalni rad - rekao je Zoran Radovanović, direktor Kliničkog centra u Nišu, za Novosti, i dodao:

- Komunicira s roditeljima i nama liječnicima.Ima ozljede i ogrebotine na rukama i nogama. Imala je pregled kod ginekologa i u toku večeri više puta će pričati s psihologom. S njom će večeras biti majka.

Kako doznaje Blic, djevojčicu će još neko vrijeme zadržati u bolnici kako bi obavili su potrebnu dijagnostiku. Prema riječima liječnika neće biti vršeni nikakvi zahvati jer nema ozbiljnijih povreda.

Slučajni pronalazak

Malčanski brijač djevojčicu je oteo na putu do škole. Danima su se skrivali po skrovištima, napuštenim kućama i grobljima dok su za njima jurili policija, vojska, BIA, lovci i druge organizirane skupine te građani. Sumnja se da je Jovanović neka skloništa unaprijed pripremio što ukazuje na pomno planiranje otmice.

Emil Živić iz Niša koji je slučano pronašao Ninoslava Jovanovića i otetu djevojčicu u selu Pasijača, rekao je za Novosti da još uvijek ne može vjerovati:

- Moj sin i ja smo otvorili vrata vikendice koja pripada mojoj punici i ugledali Malčanskog brijača i Moniku Karimanović. Jako nam je teško. Pa zar se u našoj kući krio?

Emil je sa sinom u nedjelju došao na selu kako bi zaklali svinju, a onda je odlučio provjeriti i kuću punice u kojoj nitko dugo nije bio.

- Sada sam došao iz policije. Sin i ja smo dugo davali izjave. I dalje ne mogu vjerovati što se dogodilo. Pod stresom sam i loše mi je. Znate ja sam srčani bolesnik i ovo mi sve teško pada. Kada sam ga ugledao, svijet mi se okrenuo. Odmah smo pozvali policiju. Nismo se dvoumili nijednog trenutka. Vidio sam ih u kući koja je pripadala mojoj pokojnoj punici, opći kaos. Ne znam. I dalje mislim da sanjam - rekao je Živić.

Tko je Ninoslav Jovanović?

Potjera za Ninoslavom Jovanovićem, jedna od najvećih u povijesti Balkana, se nastavlja. Osuđeni silovatelj dobio je nadimak Malčanski brijač jer je žrtvama, pa tako i Moniki, šišao kosu.

Mještani Malče, njegova rodnog mjesta, krive Jovanovićevu majku za njegove postupke i tvrde da je ona od njega napravila monstruma. Naime, kako pričaju po selu, majka ga je tukla i vezala lancima te zato on to sada radi ženama.

- Svi ovdje znaju da je njegova majka varala supruga s puno muškaraca, i to sve pred njegovim očima. On bi plakao zbog toga, pa ga je ona tukla i šišala za kaznu. Svaki put kada bi plakao, ona bi ga odvela dolje u jednu šupu, nalik na zemunicu, dolje u dvorištu njihove stare kuće, i tu bi ga vezala lancima. Zato se on sad krije po takvim zemunicama - rekao je prvi susjed otmičara.

Osuđeni silovatelj

Ninoslav Jovanović prvi je put za silovanje djevojke i djevojčice 1996. godine osuđen na deset godina zatvora. U srpnju 2005. godine oteo je i silovao djevojčicu od 12 godina, zatim je oteo još jednu djevojčicu, koja je uspela pobjeći. Tada je osuđen na 15 godina, ali mu je sud smanjio kaznu na 12 godina. Svoje žrtve je silovao i šišao, zbog čega je prozvan Malčanskim brijačem.

Prilikom suđenja nakon zločina iz 2005. godine čak pet sudskih vještaka kazalo je da je Malčanski brijač izuzetno inteligentan, ali su svi nedvosmisleno tvrdili da će djelo, najvjerojatnije, ponoviti. Inteligenciju očito koristi kako ne bi bio uhvaćen, a zahvaljujući njoj dobro se snalazi u šumi i na nepristupačnim terenima.

Izašao je iz zatvora u siječnju prošle godine nakon čega je preko Facebooka uznemiravao žene, a pisao je i na stranici za otkup kose, zbog čega je u zatvoru proveo pet mjeseci.

Kako je monstrum mamio žrtve

- Prelijepe ruke imate. Još ljepše su u kosi i sa škarama. Javite se na moj profil. Čekam vas, prijateljice - samo je jedna od jezivih poruka kojima je Ninoslav Jovanović mamio ženske osobe da ga kontaktiraju preko Facebooka i ostavljao grozomorne komentare na stranicama za otkup kose, piše Blic.

Nakon izlaska iz zatvora, gdje je 12 godina služio kaznu zbog silovanja djevojčice, u siječnju prošle godine, Jovanović se trudio ostaviti dojam osobe koja se uklopila u društvo. Zaposlio se u Javnom komunalnom poduzeću Mediana u Nišu i oženio se. Međutim, u virtualnom je svijetu nastavio s jezivim porukama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:57