ANDREA LEADSOM

NASTAVLJA SE OSIPANJE BRITANSKE VLADE Theresu May napustila istaknuta zagovornica Brexita: 'Više ne vjerujem da sve ovo vodi našem izlasku iz EU'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 22.05.2019. u 22:12

Britain's Conservative Party's leader of the House of Commons Andrea Leadsom is seen in a car outside Houses of Parliament in London, Britain, May 22, 2019. REUTERS/Hannah McKay
Hannah McKay / REUTERS

Andrea Leadsom

Istaknuta zagovornica Brexita Andrea Leadsom podnijela je u srijedu ostavku na svoju dužnost u vladi premijerke Therese May, kazavši da više ne podržava vladin pristup procesu izlaska iz Europske unije.

May se u srijedu oglušila na sve glasnije zahtjeve da podnese ostavku, obećavši da će ostati na dužnosti unatoč sve većem protivljenju zastupnika i čak nekih ministara njezinom najnovijem potezu u pogledu Brexita.

No Leadsom je objavila da ne može objaviti njezin novi prijedlog zakona o provedbi sporazuma o povlačenju iz EU-a u četvrtak u parlamentu jer ne vjeruje u njega.

"Više ne vjerujem da će naš pristup realizirati rezultat referenduma", navela je u pisanoj ostavci Leadsom, koja je u Mayinom kabinetu bila zadužena za organizaciju vladinih poslova u donjem domu parlamenta.

"Prema tome s velikim žaljenjem i teška srca podnosim ostavku na dužnost u vladi."

Mayin novi plan uključuje glasanje o tome treba li održati drugi referendum o Brexitu, kada njezin zakon prođe prvu fazu, kao i tješnje trgovinske veze s EU-om u budućnosti.

No time je izazvala žestoku reakciju i nekoliko zastupnika koji su je do sada podržavali kazali su da to više ne mogu.

"Uvijek sam tvrdila da bi drugi referendum bio opasan u smislu produbljivanja podjela i ne podržavam da vlada svojevoljno pristaje na takav ustupak", kazala je.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo