BITKA ZA PRIJESTOLNICU

NASTAVLJAJU SE ŽESTOKE BORBE ZA TRIPOLI Snage libijske vlade krenule u kontranapad, cilj je razbiti postrojbe maršala Haftara

Borbe u Tripoliju
 REUTERS

Borbe na ulazu u Tripoli su se udvostručile nakon što su snage vjerne vladi nacionalnog jedinstva (GNA) najavile "fazu napada" na postrojbe maršala Khalifa Haftara koje pokušavaju osvojiti libijsku prijestolnicu.

Postrojbe Libijske nacionalne vojske (LNA) maršala Haftara pokrenule su 4. travnja ofenzivu protiv GNA, koju vodi Fayez al-Sarraj i jedina vlada koju priznaje međunarodna zajednica.

Nekoliko dana su pozicije bile zamrznute u južnom predgrađu Tripolija. Nakon zadržavanja napredovanja LNA, "krenuli smo u napad", rekao je u subotu Mustafa al-Mejii, glasnogovornik vojne operacije GNA.

On je precizirao da su rano ujutro dobili zapovijed da krenu u napad i zauzmu teren.

Taj protunapad zbiva se dan nakon što je Bijela kuća obznanila da je predsjednik Donald Trump u ponedjeljak telefonski razgovarao s Haftarom o "zajedničkom stajalištu libijske tranzicije prema demokratskom i stabilnom političkom sustavu".

Njih dvojica su razgovarali o "potrebi postizanja mira i stabilnosti u Libiji", navela je Bijela kuća i dodala da je američki predsjednik priznao "bitnu ulogu maršala Haftara u borbi protiv terorizma i za osiguranje naftnih izvora Libije".

Tijekom jutra su u nekoliko četvrti Tripolija odjekivale teške detonacije raketa i granata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:07