DRUGI DAN

NASTAVLJENA ISTRAGA ZA OPOZIV DONALDA TRUMPA Saslušana bivša američka veleposlanica u Ukrajini koju je smijenio predsjednik SAD-a

 
Marie Yovanovitch
 REUTERS

Bivša američka veleposlanica u Ukrajini koju je ove godine smijenio predsjednik Donald Trump branila se u petak na saslušanju u istrazi za opoziv predsjednika, rekavši da nije imala nikakvu političku agendu u Ukrajini osim "utvrđene američke vanjske politike".

"Moja je agenda bila samo provoditi ciljeve naše utvrđene vanjske politike", rekla je Marie Yovanovitch u prvim riječima pred Odborom za obavještajna pitanja Zastupničkog doma na početku drugog dana saslušanja u istrazi za opoziv predsjednika koje se prenosi na televiziji.

Trump je u svibnju Yovanovitch nazvao "lošom vijesti" i smijenio je, nakon što ju je napao njegov osobni odvjetnik Rudy Giuliani kada je radio na tome da uvjeri Ukrajinu da provede dvije istrage od koje bi republikanski predsjednik potencijalno imao političke koristi.

Guiuliani je pokušavao ishoditi ukrajinske istrage Joea Bidena, kandidata za demokratsko imenovanje za predsjedničke izbore i bivšeg potpredsjednika, te njegovog sina Huntera koji je bio član upravnog odbora ukrajinske energetske tvrtke Burisma

Fokus istrage o opozivu je telefonski poziv od 25. srpnja u kojem je Trump zatražio od ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija, koji je izabran u svibnju, da otvori istrage.

Istovremeno sa svjedočenjem Yovanovitch, Trump ju je napao na Twitteru. "Svugdje gdje Marie Yovanovitch prođe, stvari se okrenu na loše. Počela je u Somaliji i gledajte kako je završilo".

Saslušanje je otvorio demokratski predsjednik Odbora za obavještajna pitanja.

"Ovlasti predsjednika su goleme, ali nisu apsolutne i ne mogu se koristiti u koruptivne svrhe. Američki narod očekuje od svojeg predsjednika da koristi ovlasti koje mu je dao u službi nacije, ne da uništava druge kako bi ispunio svoje osobne ili političke interese", rekao je Adam Schiff.

"Yovanovitch je služila našim nacionalnim interesima u borbi protiv korpucije u Ukrajini, ali je smatrana preprekom jačanju predsjednikove osobne i političke agende. Zbog toga je oklevetana i gurnuta u stranu", dodao je.

Trump je u telefonskom razgovoru sa Zelenskijem rekao da će Yovanovitch "proći kroz neke stvari", po rezimeu razgovora koji je objavila Bijela kuća. Zelenskij je rekao Trumpu: "Slažem se s vama sto posto da je ona loš ambasador".

Yovanovich, koja je radila i za republikansku i za demokratsku administraciju, istaknula je da su korumpirani Ukrajinci našli slične Amerikance voljne raditi s njima kako bi ju maknuli s položaja.

Ranije je Yovanovitch rekla zastupnicima iza zatvorenih vrata 11. listopada da ju je Trump smijenio na temelju "neutemeljenih i lažnih optužbi ljudi s vrlo upitnim motivima".

Kazala je također da joj je Gordon Sondland, američki veleposlanik pri EU-u, rekao da iskoristi Twitter kako bi iskazala potporu Trumpu kako bi sačuvala posao.

Za sljedeći tjedan predviđena su daljnja saslušanja.

Na popisu onih koji bi trebali svjedočiti su Alexander Vindman, dužnosnik Vijeća za nacionalnu sigurnost, Jeddnifer Williams, pomoćnica potpredsjednika Mikea Pencea, bivši posebni američki izaslanik u Ukrajini Kurt Volker i dužnosnik Vijeća za nacionalnu sigurnost Tim Morrison.

Oni će svjedočiti 19. studenoga, a 20. studenoga će na pitanja zastupnika odgovarati američki veleposlanik u EU Gordon Sondland, zamjenica ministra obrane Laura Cooper i zamjenik državnog tajnika David Hale.

Bivša dužnosnica Vijeća za nacionalnu sigurnost Fiona Hill će dati iskaz 21. studenoga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:33