OPET BURNO

NASTAVLJENI PROSVJEDI U HONG KONGU 'Sukobi su očekivani, nije bitno što je Božić. I dalje izlazimo na ulice, premda nemamo više nade'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 25.12.2019. u 15:13

Riot police arrive to disperse anti-government protesters during a protest on Christmas Eve at Tsim Sha Tsui in Hong Kong, China, December 24, 2019. REUTERS/Tyrone Siu
REUTERS

 

Protuvladini prosvjednici u Hong Kongu u srijedu su hodali kroz božićno urešene trgovačke centre uzvikujući protuvladine slogane te prisilivši jednu trgovinu da se ranije zatvori, a policija je ispalila suzavac kako bi raspršila gomilu okupljenu na susjednim ulicama.

Prosvjedi su tijekom blagdana postali još burniji, premda su ranije u prosincu bili uglavnom mirni, nakon što su prodemokratski kandidati premoćno pobijedili na regionalnim izborima.

Hongkonški prokineski čelnici nisu dali ustupke prosvjednicima, unatoč priznavanju svojega poraza na izborima u studenome.

Riot police stand guard next to a Christmas tree inside a shopping mall during an anti-government protest on Christmas Eve at Tsim Sha Tsui in Hong Kong, China, December 24, 2019. REUTERS/Tyrone Siu
REUTERS
 

- Sukobi su očekivani, nije bitno što je Božić - rekao je Chan, 28-godišnji radnik u restoranu koji je bio dio mnoštva koja je razmjenjivalo uvrede s policijom ispred trgovačkog centra u okrugu Mong Kok.

- Razočaran sam time što vlada još uvijek nije odgovorila na bilo koji od naših zahtjeva. I dalje izlazimo, premda nemamo više nade - dodao je Chan, koji je rekao samo svoje prezime.

Interventna policija patrolirala je pored mjesta okupljanja, dok su turisti i kupci noseći kape Djeda Božićnjaka ili rogove prolazili pored njih.

Nije bilo većih sukoba, a policija je u Mong Koku ispalila suzavac na okupljeno mnoštvo koje je uzvikivalo uvrede.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo