EPIDEMIJA

'NASTUPIO JE KRITIČAN TRENUTAK' Vlasti u Južnoj Koreji zbog drastičnog skoka broja zaraženih koronavirusom svim građanima poručuju: Ne napuštajte kuće

 YONHAP / AFP

Južna Koreja savjetovala je građanima u subotu da ne napuštaju svoje domove te je upozoreno da se u jeku borbe s koronavirusom radi o “kritičnom trenutku”, nakon što je zabilježen najveći dnevni porast zaraženih, s 594 nova slučaja.

Južna Koreja koja sada ima 2931 slučaj zaraze bori se s najvećim širenjem virusa izvan Kine. Broj umrlih popeo se na 17.

“Molimo vas da ovaj vikend ne sudjelujete u javnim događanjima, uključujući vjerska okupljanja i prosvjede", rekao je zamjenik ministra zdravlja Kim Kang-lip.

Radi se o kritičnom trenutku u obuzdavanju širenja virusa, istaknuo je, dodavši: “Molim vas ostanite u kućama, suzdržite se od izlaska i svedite kontakte s drugim ljudima na najmanju moguću mjeru.”

Od novih slučajeva 476 je iz jugoistočnog grada Daegua, gdje je crkva iz koje se bolest počela širiti, a 60 iz susjedne provincije Sjeverni Gyeongsang, rekao je Korejski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (KCDC).

Brzo širenje koronavirusa potaklo je strahove od pandemije koju Svjetska zdravstvena organizacija još uvijek nije proglasila, ali je u petak podigla stupanj globalnog rizika na “vrlo visok”.

U kontinentalnoj Kini, bez pokrajine Hubei gdje se koronavirus i pojavio, potvrđena su tek četiri nova slučaja zaraze u petak, što je najmanje otkad su nacionalni zdravstveni dužnosnici počeli prikupljati podatke širom zemlje u siječnju.

U središnjoj provinciji Hubei u petak su pak prijavljena 423 nova slučaja, što je više nego dan ranije kada ih je bilo 318.

Time se ukupan broj novozaraženih u kontinentaloj Kini u petak popeo na 427, pokazuju podaci.

Dosad je u kontinentalnoj Kini oboljela 79.251 osoba. Broj zaraženih osoba koje su umrle od posljedica virusa popeo se na 2835.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:44