PRIJE ROKA U KOLOVOZU

NATO POZVAO RUSIJU DA UNIŠTI NOVI RAKETNI SUSTAV 'Postupite odgovorno, zasad ne vidimo znakove da to kanite učiniti. Morat ćemo odgovoriti'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 25.06.2019. u 15:50

FILE PHOTO: NATO Secretary General Jens Stoltenberg speaks to the media during the NATO Foreign Minister's Meeting at the State Department in Washington, U.S., April 4, 2019. REUTERS/Joshua Roberts/File Photo
Joshua Roberts/File Photo / REUTERS

Jens Stoltenberg

 

NATO je pozvao Rusiju u utorak da uništi novi raketni sustav prije krajnjeg roka u kolovozu i sačuva sporazum po kojemu su nuklearne bojne glave smještene na kopnu izvan Europe ili će se suočiti s odlučnijim odgovorom Saveza u regiji.

Ministri obrane NATO-a razgovarat će o svojim novim koracima zadrži li Moskva raketni sustav koji bi, kako kaže SAD, omogućavao kratkoročne nuklearne napade na Europu i prekršio sporazum o nuklearnom oružju srednjeg dometa (INF) iz 1987.

"Pozivamo Rusiju da postupa odgovorno, no ne vidimo znakove da to Rusija kani", rekao je glavni tajnik Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare. "Morat ćemo odgovoriti", rekao je Stoltenberg.

Nije ulazio u detalje.  No diplomati kažu da će ministri obrane razmotriti da nad Europom leti više američkih borbenih zrakoplova  sposobnih za nošenje  nuklearnih bojnih glava, da bude više vojne obuke te da se premjeste američke pomorske rakete.

SAD i njegovi NATO saveznici žele da Rusija uništi sustav krstarećih raketa 9M729/29/SSC-8 sposobnih za nošenje nuklearnog oružja, što je Moskva dosad odbijala učiniti.

Rusija opovrgava da krši sporazum INF, optužujući Washington da traži utrku u naoružanju.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo