UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Ukrajinci vraćaju prvi veći grad koji su Rusi osvojili? Kijev tvrdi: Šojgu je doživio infarkt

Ključne događaje 30. dana ruske invazije na Ukrajinu pratimo iz minute u minutu

Prizori iz Ukrajine

 AFP

Ključni događaji dana

- 30. je dan ruske invazije na Ukrajinu

- Ukrajinci pokušavaju vratiti Herson

- Interpol je, zabrinut zbog krijumčarenja ljudi, poslao svoj tim u Moldaviju

- Ukrajinska vojska ubila je još jednog ruskog generala, tvrde Ukrajinci

- Američki predsjednik Joe Biden stigao je u Poljsku

- Ukrajinci: 'U bombardiranju kazališta u Mariupolju ubijeno je najmanje 300 ljudi'

- UN izvještava o masovnim grobnicama u Mariupolju

- Ukrajinci tvrde da su Rusi raketirali Harkiv, ima poginulih civila

- EU je postigla dogovor sa SAD-om oko nabave velikih količina ukapljenog plina

- Ukrajina tvrdi da je Moskva stotine tisuća ukrajinskih civila na silu odvela u Rusiju

image

Mariupolj

Maxar/AFP


>>>>> NOVO 0:23 Američka administracija priprema sankcije protiv ruskih tvrtki koje pružaju robu i usluge ruskim vojnim i obavještajnim službama, izvijestio je u petak Wall Street Journal.

Sankcije američkog Ministarstva financija mogle bi biti objavljene već sljedećeg tjedna, navode novine citirajući američke dužnosnike, no Ministarstvo financija odbilo je to komentirati.

Većina tvrtki za koje se očekuje da će se naći pod sankcijama, poput tvrtki Serniya Engineering i proizvođača opreme Sertal, već su ranije dodane na američki popis kojim se zabranjuje izvoz osjetljivih tehnologija za njih.

SAD i njihovi saveznici u četvrtak su pojačali pritisak na Moskvu zbog njezine invazije na Ukrajinu. Washington je uveo nove sankcije desecima ruskih obrambenih tvrtki, stotinama članova parlamenta i izvršnom direktoru najveće banke u toj zemlji.


23:44 U Varšavi se u petak navečer održava veliki prosvjed u znak podrške Ukrajini. Više od 2,2, milijuna Ukrajinaca utočište od ratnih događanja pronašli su u susjednoj Poljskoj.


23:42 Ministarstvo obrane Velike Britanije uvelo je sankcije protiv 65 pojedinaca i pravnih subjekata zbog povezanosti s ruskom invazijom na Ukrajinu. Među njima su Kronstadt, tvrtka iz obrambene industrije i proizvođač dronova Orion.


23:31 Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, poručio je putem Facebooka da je ruski ministar obrane Sergej Šojgu imao srčani udar te da je to razlog zbog kojega se nije pojavljivao u javnosti od 11. ožujka.

Napisao je da je Šojgu na rehabilitaciji u glavnoj vojnoj bolnici u Moskvi N. N. Burdenko.

O informacijama koje kruže o Šojguovoj sudbini pisali smo proteklih dana, a te članke možete pročitati OVDJE i OVDJE


23:27 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u večernjem obraćanju ustvrdio da je 16.000 ruskih vojnika ubijeno od početka rata.

- Oružane snage nastavljaju odbijati neprijateljske napade na jugu zemlje, u Donbasu, u smjeru Harkiva i u regiji Kijev. Sputavajući rusko djelovanje, naši branitelji navode rusko vodstvo na jednostavnu i logičnu ideju: pregovori su potrebni, rekao je.

Poručio je da je iz opkoljenih gradova spašeno ukupno 37.606 ljudi.

- Iz Mariupolja je evakuirano 26.477 stanovnika u Zaporižje. Situacija u gradu i dalje je apsolutno tragična. Ruska vojska ne dopušta nikakvu humanitarnu pomoć u grad, rekao je.


2:55 Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da nema razloga da Francuska prihvati zahtjev Rusije da plaća ruski plin u ruskim rubljama. Opširnije pročitajte OVDJE.


22:45 Čelnici Europske unije pozvali su Rusiju da u potpunosti poštuje svoje obveze prema međunarodnom pravu i da se pridržava nedavnog naloga Međunarodnog suda pravde, koji je Rusiji poručio da se povuče iz Ukrajine.

- Ruska agresija na Ukrajinu je grubo kršenje međunarodnog prava i uzrokuje velike ljudske žrtve i ranjavanje civila, rekla su čelnici EU-a u zajedničkoj izjavi.

- Rusija usmjerava napade na civilnu populaciju, te građa civilne ciljeve, poput bolnica, medicinskih ustanova, škola i skloništa. Ovi ratni zločini moraju odmah prestati, naveli su u priopćenju.


22:08 - Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u petak zakon kojim se uvodi zatvorska kazna do 15 godina za objavljivanje 'lažnih' informacija o bilo kojoj od ruskih akcija u inozemstvu, prenosi AFP.

Time je proširio prethodni zakon koji se izravnije odnosi na invaziju na susjednu Ukrajinu.

Nacrt zakona, koji je ovaj tjedan usvojio ruski parlament, predviđa zatvorske kazne i novčane kazne za ljude koji objavljuju 'svjesno lažne informacije'. Ako je lažna informacija 'prouzročila teške posljedice', zaprijećena je kazna do 15 godina zatvora.


21:59 - Iz gradova diljem Ukrajine danas je humanitarnim koridorima evakuirana ukupno 7331 osoba, rekla je zamjenica premijera Irina Vereščuk. Jučer je ta brojka iznosila 3343.

Mariupolj je privatnim prijevozom uspjelo napustiti 2800 ljudi.


21:37 - Herson, grad na jugu Ukrajine koji je bio prvo veće naseljeno središte okupirano na početku rata, 'opet je sporan teritorij', rekao je dužnosnik Pentagona novinarima u petak.

'Ukrajinci pokušavaju vratiti Herson. Ne možemo točno potvrditi tko kontrolira grad, ali čini se da više nije tako čvrsto pod ruskom kontrolom', dodao je.

Ako bi Ukrajina ponovno zauzela Herson, koji je relativno blizu poluotoka Krima, to bi predstavljalo veliki zastoj za rusku ofenzivu.

image

Ruska vojska u Hersonu

AFP

21:32 - Interpol je, zabrinut zbog krijumčarenja ljudi, poslao svoj tim u Moldaviju, zemlju koja se suočava s ogromnim porastom izbjeglica koje bježe iz Ukrajine.

Od početka ruske invazije gotovo 380.000 Ukrajinaca pobjeglo je u susjednu Moldaviju, koja ima 2,6 milijuna stanovnika i jedna je od najsiromašnijih zemalja u Europi.

Tim Interpola bit će raspoređen u glavnom gradu Kišinjevu i različitim izbjegličkim kampovima, navodi se u priopćenju.

Agencija je već primila izvješća o trgovcima ljudima i krijumčarima koji čekaju na graničnim prijelazima kako bi napali ranjive Ukrajince, navodi se.

'Djeca i maloljetnici bez pratnje posebno su osjetljivi na iskorištavanje od strane krijumčara i trgovaca ljudima', upozorio je Interpol.

image

Izbjeglice na granici s Moldavijom, u blizini grada Palanca

Gil Cohen-magen/AFP

21:12 - Rusija i Kina trebale bi poručiti Sjevernoj Koreji da izbjegava daljnje provokacije nakon što je ovog tjedna testirala interkontinentalni balistički projektil, poručio je američki State Department.

'Kina i Rusija trebaju poslati snažnu poruku Sjevernoj Koreji da se suzdrži od dodatnih provokacija', rekla je glasnogovornica State Departmenta Jalina Porter u petak uoči sastanka Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u New Yorku na kojem se raspravlja o sjevernokorejskom potezu.

Porter je lansiranje nazvala 'drskim' kršenjem rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a.

Rekla je da ne može komentirati stav Kine i Rusije u Vijeću sigurnosti, ali je dodala: 'U ranoj smo fazi savjetovanja po ovom pitanju. Došlo je do razvoja događaja koji bi trebali zabrinuti sve zemlje, posebno one koje dijele granicu sa Sjevernom Korejom. Odluka S. Koreje da se vrati testiranjima interkontinentalnih balističkih projektila jasna je eskalacija.'

Posljednje sjevernokorejsko lansiranje interkontinentalnih balističkih projektila 2017. godine izazvalo je sankcije od strane Vijeća sigurnosti UN-a, ali situacija je sada komplicirana zbog rata u Ukrajini.


20:44 - Jučer je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio da su ruske snage koristile fosforne bombe u napadima na njegovu zemlju.

'Jutros su korištene fosforne bombe. Fosforne ruske bombe. Opet su ubijeni odrasli i ponovno su ubijena djeca', kazao je Zelenski.

Sada je rusko Ministarstvo vanjskih poslova uzvratilo na tvrdnje nazivajući ih 'lažnim vijestima'.

'To je bilo svjetlosno streljivo, a ne bombe. Fosforne bombe izgledaju drugačije', izvijestili su Rusi.

Nijednu od ovih tvrdnji nije moguće neovisno provjeriti.


20:21 - Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da se nada da će razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u nadolazećim satima.

Trebali bi razgovarati o daljnjim planovima vezanim uz organiziranje odlaska ljudi iz opkoljenog lučkog grada Mariupolja. Opširnije pročitajte OVDJE.


20:16 - Bivši gruzijski čelnik i prozapadni reformator Mihail Sakašvili obratio se dugogodišnjem bjeloruskom čelniku Aleksandru Lukašenku putem Twittera.

Sakašvili je rekao Lukašenku da će njegova vladavina biti gotova ako pošalje svoje trupe u Ukrajinu.

'Luka, nikad ti nisam dao loš savjet. Ako pošalješ vojsku u Ukrajinu, za najviše mjesec dana više nećeš biti na vlasti i završit ćeš jako loše. Putina nije briga za tvoju sudbinu, to znaj', napisao je Gruzijac.

Sam Saakashvili nalazi se u zatvoru u Gruziji, a uhićen je pred lokalne izbore nakon što se prošle godine neočekivano vratio u zemlju nakon osam godina.

Saakashvili, koji je vodio revoluciju u Gruziji 2003. godine, smatra da su optužbe protiv njega, koje se odnose na navodnu zloupotrebu položaja i zataškavanje, politički motivirane.


20:08 - Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba potvrdio je kako još uvijek nema konsenzusa s Moskvom o ključnim pitanjima.

Rekao je i da će ukrajinski ostati jedini službeni jezik u zemlji i da Ukrajina ne namjerava odustati od svojih zahtjeva.

Rusija je, naime, zatražila zaštitu ruskog jezika u Ukrajini gdje značajna manjina Ukrajinaca koristi ruski kao prvi jezik.

'Inzistiramo, prije svega, na prekidu vatre, sigurnosnim jamstvima i teritorijalnom integritetu Ukrajine', rekao je Kuleba.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ranije je rekao da su se ukrajinski i ruski pregovarači dogovorili oko četiri od šest glavnih pitanja o kojima se raspravljalo tijekom mirovnih pregovora, ali da su teritorijalni sporovi u Donbasu i Krimu i dalje ostali.


20:01 - Meksički predsjednik Andrés Manuel López Obrador odbacio je tvrdnje zapovjednika Sjevernog zapovjedništva Sjedinjenih Država Glena VanHercka da u Meksiku ima više ruskih špijuna nego bilo gdje drugdje u svijetu i rekao da Meksiko nije ničija kolonija.

Američki komentari su se odnosili na veliko rusko veleposlanstvo u Ciudad de Méxicu koje ima desetljećima staru reputaciju špijunskog središta.


19:50 - Ruske snage opkolile su Černihiv na sjeveru Ukrajine i bombardiraju područje grada, rekao je gradonačelnik Vladislav Atrošenko i dodao da su stanovnici bez struje, grijanja i vode.

Dodao je kako je bombardiranje uništilo most koji povezuje grad s glavnim gradom Ukrajine, prekinuvši glavni put za humanitarnu pomoć i evakuaciju ranjenih ljudi.

'Uništeno je više od polovice privatnih kuća na rubnim dijelovima grada', rekao je.

'U biti smo potpuno okruženi i ovo je humanitarna katastrofa', objasnio je Atrošenko.

'Ljudi su bez vode, bez grijanja, bez struje... shvaćaju da najgore tek dolazi.

Ranije danas, rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su njihove snage 'blokirale' ukrajinske gradove, uključujući Černihiv, kako bi se usredotočili na preuzimanje kontrole nad Donbasom.

image

Prizor iz Černihiva

Handout/AFP
image

Neeksplodirana raketa u stanu u Černihivu

Str/AFP

19:36 - Britanski premijer Boris Johnson vodio je 'iskren razgovor' s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom o situaciji u Ukrajini, a dvojica čelnika razgovarali su danas gotovo sat vremena, prenosi Sky News.

'Čelnici su razgovarali o nizu pitanja od zajedničkog interesa - uključujući situaciju u Ukrajini', dodao je Johnsonov glasnogovornik.


19:15 - Osoblje u postrojenjima za radioaktivni otpad u Černobilu koje drže ruske snage nije se rotiralo četiri dana, priopćila je Međunarodna agencija za atomsku energiju.

Radnici koji su sada na dužnosti zamijenili su smjenu koja je bila tamo više od tri tjedna. Ne zna se kad bi moglo doći do iduće rotacije.


18:53 - Ruske krstareće rakete pogodile su nekoliko stambenih zgrada umjesto zapovjedništva zračnih snaga u regiji Vinicia, objavile su ukrajinske zračne snage, a prenosi Reuters. Posljedice udara još uvijek nisu poznate.


18:37- Ukrajinske snage još uvijek kontroliraju opkoljeni grad Mariupolj, rekao je guverner Donjecka Pavlo Kirilenko i dodao da je oko 65.000 ljudi do sada pobjeglo iz tog lučkog grada privatnim vozilima ili pješice.

Međutim, službeni napori da se organiziraju masovne evakuacije u skladu s privremenim prekidom vatre uglavnom su propali, dodao je.


18:08 - Katarski ministar energetike komentirajući rat između Rusije i Ukrajine rekao je da neće 'birati strane', ali da će nastaviti opskrbljivati Europu plinom.

- S poslovne perspektive, mi ne biramo strane - kazao je Saad Sherida Al-Kaabi za CNN.


18:01 - Mirovni pregovori između Rusije i Ukrajine se nastavljaju - ali je malo napretka u glavnim političkim pitanjima. Član ruskog pregovaračkog tima Vladimir Medinski kazao je kako obje strane 'veslaju u mjestu', no da su se 'približili razumijevanju sporednih pitanja'.

'Pregovori traju cijeli tjedan, od ponedjeljka do petka, u formatu video konferencije, a nastavit će se i sutra', rekao je.


17:57 - Platforma za streaming glazbe Spotify poptuno je obustavila svoje usluge u Rusiji zbog invazije Ukrajine, rekao je glasnogovornik za Guardian.


17:49 - Pojavile su se nove satelitske snimke koje prikazuju djelomično potpoljeni ruski desantni brod Orsk kojeg su jučer u lučkom gradu Berdjansku pogodile ukrajinske snage.

Pokraj potopljenog Orska u lučkom pristaništu vidi se i požar u blizini nekoliko spremnika goriva.

image
Maxar Technologies/AFP
image
Maxar Technologies/AFP

17:24 - Visoki ukrajinski obavještajni dužnosnik objasnio je za izraelski list Haaretz zašto Kijev nije vjerovao zapadnim saveznicima koji su tvrdili da će Rusija izvršiti invaziju.

Dužnosnik je rekao da ih je nedostatak koordinacije među ruskim zapovjednicima uvjerio da se Putinove snage ne spremaju za neposrednu invaziju.

'Kada lansirate vojnu opremu - tenkove, vojnike - zapovjednicima na terenu potrebno je najmanje dva tjedna da međusobno koordiniraju. Čak ni zadnjih dana prije invazije nije bilo taktičkih priprema, a u rat se ne može ići bez takve pripreme. Zato danas nisu u stanju ispuniti svoje ciljeve', rekao je.

Međutim, unatoč očitim problemima koji je ruskim snagama uzrokovao nedostatak koordinacije, dužnosnik je rekao kako se boji da bi se sukob otegnuti.

'Jako se bojim dugotrajnog rata i jako se bojim reprize onoga što se događa u Siriji. To se još nije dogodilo i nadam se da ćemo to moći izbjeći.'


17:19 - Neutralna Švicarska provela je sve mjere sadržane u četvrtom paketu sankcija EU. Zabranila je uvoz robe od željeza i čelika iz Rusije ili podrijetlom iz Rusije, izvoz luksuzne robe u Rusiju, izvoz dobara za pomorsku plovidbu u Rusiju kao i transakcije s određenim državnim poduzećima i pružanje usluga bonitetnog ocjenjivanja.

Međutim, odlučili su kako neće provesti mjeru o blokiranju ruskih medija Sputnik i Russia Today.


17:03 Američki predsjednik Joe Biden susreo se s američkim vojnicima iz 82. zračno-desantne divizije koji rade zajedno s poljskim saveznicima na istočnom krilu NATO-a.

'Hvala vam za ovo što radite. Vi ste najbolja borbena snaga u povijesti svijeta, ovo nije hiperbola', rekao je.

U emotivnom govoru spomenuo je i svog djeda i svog pokojnog sina Beaua Bidena koji je bio veteran rata u Iraku.

'Kao i vi, ni on nije morao ići... poanta je da postoje stotine tisuća ljudi poput mog sina, hvala vam. Imamo obvezu opremiti one koje šaljemo u rat i brinuti se za njih i njihove obitelji kada dođu kući', rekao je.

image

Joe Biden s američkim vojnicima

Brendan Smialowski/AFP

16:49 Pukovnika Medvečeka, koji je bio zapovjednik 37. mehanizirane ruske brigade u Ukrajini, ubile su njegove vlastite trupe, tvrde zapadni dužnosnici, a prenosi Sky News.

Navodno su ga namjerno pregazili tenkom nakon čega je podlegao ozljedama, a to su učinili zbog ogromnih gubitaka koje je njegova brigada pretrpjela tijekom invazije na Ukrajinu.

Međutim, druga izvješća upućuju na to da je pukovnik - po imenu Juri Medvedev - zadobio ozljede noge i da je evakuiran u Bjelorusiju.

Poginuo je i sedmi general (zapovjednik 49. kombinirane armije). Kremlj još nije odgovorio na te tvrdnje.

Izvješća nije moguće potvrditi.


16:28 Pojavio se videozapis koji je nastao nekoliko trenutaka nakon što je bomba pala na kazalište u Mariupolju. Ukrajinske vlasti tvrde da je u bombardiranju kazališta poginulo najmanje 300 ljudi.

- Raketa je pogodila ravno u središte zgrade gdje su ljudi došli po vodu. Ljudi se pokušavaju evakuirati. Izveden je zračni napad na kazalište. Bili smo na prvom katu i nismo ozlijeđeni, ali ispod ruševina moglo bi biti puno ljudi, čuje se kako govori glas na snimci.


16:17 Reuters javlja da je švicarska vlada usvojila novi paket sankcija EU-a protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu.

- To znači da su implementirane sve mjere koje su sadržane u četvrtom paketu sankcija koje je donijela Europska unija, navodi se u priopćenju.

Dodaje se kako su odlučili da neće usvojiti mjeru kojom se suspendira emitiranje ruskih medijskih kuća Sputnik i Russia Today.

Unatoč činjenici da navedene medijske kuće šire propagandne sadržaje i dezinformacije smatramo kako je učinkovitije boriti se činjenicama protiv lažnih i štetnih sadržaja, navodi se u priopćenju.


15:55 Kako prenosi Kyiv Independent, ukrajinska vojska ubila još jednog ruskog generala. Ruski general-pukovnik, zapovjednik 49. divizije Jakov Rjezancev poginuo je u Černobajivki, mjestu intenzivnih borbi sjeverno od Hersona, rekao je Oleksij Arestovič, savjetnik šefa ureda ukrajinskog predsjednika, navodi list. Ranije je Ukrajina izvijestila da je u borbama ubijeno 6 ruskih generala.


15:47 Zrakoplov s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom sletio je u grad Rzeszów, na jugoistoku Poljske, nakon što je Duda morao prinudno sletjeti i vratiti se u Varšavu ranije u petak. Duda je putovao iz Varšave u Rzeszów kako bi se sastao s američkim predsjednikom Joeom Bidenom kada je došlo do prinudnog slijetanja.

Biden je jutros promijenio raspored nakon što je stigao u Poljsku - najprije se sastao s pripadnicima 82. zračno-desantne divizije, a zatim sudjelovao u događanjima vezanim uz humanitarna djelovanja, navodi se u medijskim izvješćima. Bijela kuća je priopćila da će mu se Duda pridružiti ako stigne na vrijeme.


15:41 U pregovorima o ključnim pitanjima između Ukrajine i Rusije postignut je ograničen napredak u mirovnim pregovorima, rekao je moskovski pregovarač Vladimir Medinski, prenosi Guardian rusku novinsku agenciju Interfax.


15:37 Ruska vojska u petak je priopćila kako će se sada usredotočiti na "oslobođenje" istočne Ukrajine, poručivši da je ispunila početne ciljeve invazije na Ukrajinu koja je započela 24. veljače, prenosi AFP.

"Borbene sposobnosti ukrajinskih snaga značajno su smanjene, što omogućava (...) da se ponajviše usredotočimo na glavni cilj: oslobođenje Donbasa", rekao je zamjenik načelnika glavnog stožera ruske vojske Sergej Rudskoj.

Ministarstvo obrane priopćilo je da je Rusija razmatrala dvije opcije, od kojih jedna pokriva cijelu Ukrajinu, dok je druga usmjerena na Donbas. To upućuje na mogućnost smanjenja ruskih ratnih ciljeva.

Rudskoj je rekao da je pod ruskom kontrolom 93 posto teritorija Luhanske oblasti te 54 posto teritorija Donjecke oblasti.

Rusija je uništila veliku većinu ukrajinskog zrakoplovstva i mornarice, što označuje uspješan završetak prve faze sukoba, dodao je.

Međutim, ministarstvo obrane nije isključilo napad na ukrajinske gradove koji su blokirani i reklo je da će Rusija odmah reagirati na svaki potez zatvaranja zračnog prostora iznad Ukrajine - na što je predsjednik Volodimir Zelenski više puta pozivao.

Rusko ministarstvo obrane također je objavilo da će se invazija nastaviti dok se ne postignu ciljevi koje je postavio predsjednik Vladimir Putin, objavila je ruska novinska agencija RIA, ali nije specificirala o kojim je ciljevima riječ.


15:25 Marina Ovsjanikova, novinarka koja je dospjela na svjetske naslovnice zbog svog antiratnog prosvjeda uživo na ruskoj državnoj televiziji, izbjegla je kaznenu prijavu predviđenu novim rigoroznim ruskim medijskim zakonima.

Ruska novinska agencija Interfax navodi da je sud u Moskvi vodio njezin slučaj prema Zakonu o upravnim prekršajima, a ne pod kaznenom prijavom, što znači da joj prijeti kazna do 50.000 rubalja, odnosno oko 500 dolara, zbog navodne uvrede ruskih oružanih snaga, prenosi BBC.


15:22 Ured UN-a za ljudska prava potvrdio je da je najmanje 1081 civil poginuo, a 1707 ozlijeđeno u Ukrajini, otkako je Rusija pokrenula invaziju na tu zemlju, dodajući da je stvarni broj poginulih vjerojatno znatno veći, prenosi BBC. Promatrači rade na provjeravanju izvješća o daljnjim smrtnim slučajevima na mjestima intenzivnih borbi u raznim regijama, uključujući Donjeck, gdje se nalazi grad Mariupolj, kažu u UN-u.


15:19 Rusko ministarstvo obrane priznalo je smrt 1351 ruskog vojnika od početka svoje, kako je Moskva naziva, 'specijalne vojne operacije' u Ukrajini, javila je ruska novinska agencija Interfax, a prenosi Guardian. Ministarstvo obrane ranije je priznalo da je 498 ruskih vojnika ubijeno u akciji i 1500 ranjeno početkom ožujka. Analitičari smatraju da su realne brojke možda ipak veće od službeno potvrđenih. Američki obavještajni dužnosnici ovog su tjedna objavili "konzervativnu" procjenu da je više od 7.000 ruskih vojnika ubijeno u borbama u Ukrajini od kraja veljače.

Ministarstvo je dodalo kako će Rusija nastaviti s operacijom sve dok ne postigne ciljeve koje je postavio predsjednik Vladimir Putin, izvijestila je RIA.


15:11 Savjetnik ukrajinske vlade dao je optimističnu izjavu u vezi stanja u regiji Kijeva. "Idemo u protunapad. Krećemo se prema naprijed", rekao je za ukrajinsku televiziju Vadim Denisenko, savjetnik ministra unutarnjih poslova, prenosi CNN. CNN je ranije izvijestio kako se čini da su ukrajinske snage ponovno zauzele teritorije oko naselja Lukjanovka oko 55 kilometara istočno od glavnog grada. Gradonačelnik Irpina, sjeverozapadno od Kijeva, rekao je CNN-u da 80 posto grada kontrolira ukrajinska vojska, ali je dodao da je još uvijek pod stalnom vatrom ruskih raketa.


14:59 Zrakoplov koji je prevozio poljskog predsjednika Andrzeja Dudu kako bi se sastao s američkim kolegom Joeom Bidenom, morao se vratiti i prinudno je sletio u Varšavu, javila je poljska državna novinska agencija PAP, kako prenosi BBC. Duda nije bio u opasnosti, izjavio je njegov šef kabineta, a prenosi Reuters. Prema poljskim izvještajima, predsjednikov zrakoplov morao se vratiti u zračnu luku u Varšavi ubrzo nakon polijetanja zbog tehničkog problema.

Duda je trebao sjetjeti u zračnu luku Rzeszow na jugoistoku Poljske kako bi se sastao s Bidenom i izvijestio ga o situaciji na granici s Ukrajinom. Predsjednički zrakoplov je sletio, no još nije jasno hoće li Duda uspjeti doći do grada Rzeszowa kako bi se sastao s Bidenu sada prije nego predsjednik SAD-a ode.


14:53 Ruski predsjednik Vladimir Putin usporedio je u petak skidanje ruskih umjetnika s kulturnih programa u nekim zapadnim zemljama sa spaljivanjem knjiga koje su orkestrirali nacisti.

"Zadnji put su nacisti u Njemačkoj, prije gotovo 90 godina, vodili takvu kampanju uništenja jedne nepoželjne kulture. Dobro se sjećamo slika spaljenih knjiga na javnim mjestima", rekao je na sastanku s kulturnim djelatnicima.

Više pročitajte OVDJE.


14:49 Stigle su nove fotografije današnjeg snažnog granatiranja Harkiva. Četiri civila ubijena su, a više njih je ranjeno u ruskom raketiranju na medicinski centar u Harkivu, javila je ranije lokalna policija. Iz tog drugog najvećeg grada pobjeglo je oko polovice stanovništva. Prije izbijanja rata ovaj grad u blizini ruske granice brojao je oko milijun i pol stanovnika.

image

Raketiranje Harkiva

Aris Messinis/AFP
image

Raketiranje Harkiva

Aris Messinis/AFP
image

Raketiranje Harkiva

Aris Messinis/AFP
image

Raketiranje Harkiva

Aris Messinis/AFP
image

Raketiranje Harkiva

Aris Messinis/AFP
image

Raketiranje Harkiva

Aris Messinis/AFP

14:36 Američki predsjednik Joe Biden stigao je u grad Rzeszów u Poljskoj, javlja CNN. Biden će se sastati s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom prije nego što bude upućen u detalje humanitarnog odgovora za ublažavanje patnji civila u Ukrajini te u odgovor na sve veći priljev izbjeglica.

Biden će se u subotu sastati s ukrajinskim izbjeglicama i američkim humanitarcima, pokasnio je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan. "Sutra će održati glavno obraćanje u kojem će govoriti o ulozima ovog trenutka, hitnosti rješavanja izazova pred nama, što sukob u Ukrajini znači za svijet i zašto je toliko važno da slobodni svijet održi jedinstvo pred ruskom agresijom".


14:16 SAD i NATO planiraju postupke za nepredviđenu situaciju, odnosno mogućnost da se Rusija odluči za napad na teritorij NATO-a, izjavio je u petak savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan, prenosi The Guardian. Ruski napadi su se tijekom invazije na Ukrajinu približili NATO-ovim granicama.

NATO je 13. ožujka uputio Moskvi upozorenje nakon ruskog napada na veliku vojnu bazu blizu poljske granice, u kojoj je ubijeno najmanje 35 ljudi, a ranjeno 134. Napad je izveden u Javorivu, svega 15 kilometara od granice s Poljskom.


14:00 - Prije nekoliko sati, Ramzan Kadirov, čečenski ratni vođa koji se pridružio Vladimiru Putinu, je na svojem Telegram kanalu objavio da su 'hrabri čečenski borci oslobodili zgradu gradske uprave Mariupolja i na nju izvjesili našu zastavu'. No, čini se da se malo zeznuo - više pročitajte OVDJE.


13:52 - Ruskog predsjednika Vladimira Putina trebalo bi ohrabriti da "časno izađe" iz Ukrajine i okonča taj sukob, rekao je u petak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan. Više pročitajte OVDJE.


13:48 - Mađarski premijer Viktor Orban odbio je pozive ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da Mađarska pristane na proširenje sankcija Rusiji na energetski sektor i da dopusti promet oružja Ukrajini preko njezina teritorija. Više pročitajte OVDJE.


13:30 - Na društvenim mrežama pojavila se video snimka koja, kako se tvrdi, prikazuje civile u Harkivu koji čekaju u redu za humanitarnu pomoć kada na njih pada granata.

Poštanska služba u Harkivu koja je prikazana na snimci, čija lokacija je potvrđena putem Google Mapsa, postala je središte za "isporuku humanitarne pomoći dobrotvornim organizacijama i borcima dobrovoljcima u Ukrajini", pišeGuardian.

Upozoravamo vas da je snimka, čija autentičnost nije potvrđena, uznemirujućeg sadržaja.


12:58 - Ukrajinsko ministarstvo obrane danas je poručilo da su ruske snage uspostavile "djelomični koridor" preko teritorija Ukrajine između regije Donjeck, koju većim dijelom kontroliraju proruski separatisti, te poluotoka Krima (koji je Rusija anektirala još 2014. godine), prenosi Guardian.


12:50 - Ukrajinske snage ponovno osvajaju gradove istočno od Kijeva, a ruske koje pokušavaju osvojiti prijestolnicu zastale su zbog prenapregnutih linija opskrbe, objavila je u petak Velika Britanija, što je jedan od dosad najvećih znakova da se mijenja smjera rata.

Načelnik četvrti na istoku Kijeva rekao je da su ukrajinske snage osvojile obližnje selo i da tisuće ljudi na poziv vlasti sada napuštaju to područje zbog mogućeg ruskog protunapada.

Volodimir Borišenko, gradonačelnik Borispolja, istočne četvrti Kijeva u kojoj se nalazi glavni aerodrom, rekao je da je 20.000 civila napustilo svoje domove prema uputama vlasti kako bi ukrajinske snage mogle ruske potisnuti još više.

Ukrajinci su ponovno zauzeli selo koje su Rusi osvojili dan ranije između Borispolja i Brovarija i željeli su nastaviti, ali su prekinuli napad kako civile ne bi izlagali opasnosti, dodao je.

Na drugom glavnom frontu sjeverozapadno od Kijeva, ukrajinska vojska pokušava okružiti ruske snage u naseljima Irpinu, Buči i Hostomela koje su proteklih tjedana pretrpjele goleme gubitke.

U Harkivu, drugom najvećem ukrajinskom gradu koji od početka rata trpi teška granatiranja, policija kaže da je četvero civila poginulo u napadu na centar za raspodjelu humanitarne pomoći. Rusija uporno opovrgava da napada civile.

Istočni grad Mariupolj je pod opsadom još od prvih dana rata. Vjeruje se da su ondje zarobljeni deseci tisuća ljudi bez hrane, lijekova, struje i grijanja.


12:35 - Šefica UN-ovog tima za ljudska prava u Ukrajini Matilda Bogner poručila je da dobivaju sve više informacija o masovnim grobnicama u Mariupolju - u jednoj od njih, kaže, je navodno više od 200 tijela.


12:15 - Ruske snage 'odsjekle' su pristup ukrajinskom gradu Černihivu, poručio je regionalni guverner, a piše Guardian.

Riječ je o gradu na sjeveru Ukrajine, udaljenom oko 150 km od Kijeva, a koji Rusi pokušavaju zauzeti od samog početka invazije, ali zasad bezuspješno. Prije rata u gradu je živjelo oko 285.000 ljudi.


12:08 - Gradonačelnik Kijeva, Vitali Kličko, dao je ekskluzivni intervju Ivi Puljić-Šego za N1 televiziju mjesec dana od početka rata u njegovoj zemlji.

Između ostalog, rekao je da Rusi nikada neće u Kijev. Više pročitajte OVDJE.


12:05 - Pomalo je "ispod radara" prošlo dio govora ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog koji se tijekom svojeg obraćanja Europskom vijeću prilično snažno obrušio na mađarskog premijera Viktora Orbana. Više pročitajte OVDJE.


12:00 - Četiri civila ubijena su, a više njih je ranjeno u ruskom raketiranju na medicinski centar u Harkivu, poručila je lokalna policija, a prenosi BBC.

- Ovog jutra sedam civila je ranjeno, a njih četvero je preminulo od posljedica napada, rekla je policija.

Ovo informacija nije neovisno potvrđena, ističe BBC.

Inače, Rusi pokušavaju opkoliti Harkiv, drugi najveći ukrajinski grad, još od početka invazije, ali zasad nisu u tome uspjeli. S druge strane, grad je izložen čestim artiljerijskim i raketnim napadima.


11:50 - Finsko državno željezničko poduzeće objavilo je da će od početka idućeg tjedna obustaviti promet između Helsinkija i ruskog Sankt Peterburga u Rusiji, zatvarajući Rusima jednu od posljednjih prometnih veza s Europskom unijom.

Zbog sankcija Rusiji država je VR-u rekla da više nije prikladno pružati uslugu do Sankt Peterburga, poznatu kao Allegro, rekao je u petak u priopćenju čelnik odjela za putnički promet Topi Simola u priopćenju.

"Tako da, za sada, obustavljamo promet", izjavio je Simola.


11:20 - Ruski veleposlanik u Italiji, Sergej Razov, rekao je da tuži talijanske novine La Stampa zbog teksta u kojem se spominjala mogućnost atentata na Vladimira Putina.

- Nepotrebno je reći da ovo ide protiv svih pravila novinarstva, ali i moralnih načela, rekao je Rezov ispred ureda tužitelja u Rimu nakon što je podnio tužbu.


10:19 - Lokalni dužnosnici tvrde da je u bombardiranju zgrade kazališta u Mariupolju, a koje se dogodilo 16. ožujka, ubijeno najmanje 300 osoba.

Smatra se da je oko 1300 ljudi kazalište koristilo kao sklonište, a iz ruševina ih je nakon napada izašlo samo 150, prema dostupnim informacijama.

Guardian piše, pozivajući se na izvore iz Mariupolja, da se većina ljudi skrivala ispod pozornice i da ruševine blokiraju njihovo spašavanje.

Podsjetimo, Ukrajinci tvrde da su napad izvršili Rusi, dok ruska strana to negira. Treba spomenuti da upravo ruske snage nemilice granatiraju i bombardiraju grad već tjednima.

Više pročitajte OVDJE.


10:16 - Ministarstvo obrane Ruske Federacije objavilo je u petak video snimku na kojoj se navodno može vidjeti kako Rusi raketnim sustavom Iskander uništili vojnu bazu u kojoj su se, kako tvrde Rusi, "obučavali strani plaćenici".

Točnost ruskih tvrdnji nije neovisno potvrđena, a više možete pročitati OVDJE.


10:00 - Zaobilaženje ruskog zračnog prostora od kraja veljače ove godine, zbog ruske invazije na Ukrajini, za mnoge linije zrakoplovnih tvrtki znači dulje letove, veću potrošnju goriva i veću emisiju stakleničkih plinova, piše CNN.

Oko 400 letova mjesečno na linijama koje je ranije koristile ruski zračni prostor sada je prisiljeno ići duljim putem, prema stranici Flightradar 24.

Neki letovi iz Europe za Aziju sada lete južnije od Rusije a u nekim slučajevima i vrlo duge rute preko Arktika. A Rusija je golema, najveća je država na planetu , veća od kontinenta Antarktike.

Nove rute znače vremenski dulja putovanja i više kilometara što se pretvara u više potrošenog goriva i više emisija stakleničkih plinova. Više pročitajte OVDJE.


9:35 - Rusija je kao odgovor na zamrzavanje dijela svojih rezervi, primijenila zrcalnu mjeru i ograničila novčani tijek prema "neprijateljskim zemljama", priopćila je u petak ruska središnja banka.

Banka Rusije podsjeća da je vlada kao odgovor na zapadne sankcije već zabranila prodaju vrijednosnih papira stranim ulagačima i povlačenje sredstava iz ruskog financijskog sustava. Više pročitajte OVDJE.


9:25 - Iz drugog najveće grada u Ukrajini, Harkiva, pobjeglo je oko polovice stanovništva, piše Sky News. Prije izbijanja rata ovaj grad u blizini ruske granice brojao je oko milijun i pol stanovnika.


9:16 - Rusija tvrdi da je krstarećim projektilom Kalibr, lansiranim s mora, uništila postrojenje za skladištenje goriva pokraj Kijeva. Te tvrdnje nije moguće neovisno potvrditi.


9:10 - Europska unija danas bi trebala objaviti da je sklopljen dogovor sa SAD-om prema kojem će Amerikanci slati dodatne zalihe ukapljenog plina (LNG) kako bi nadomjestile uvoz plina iz Rusije.

Do kraja godine SAD bi trebao dostaviti barem 15 milijardi kubičnih metara plina do kraja godine, prenosi BBC.

EU, čije su neke članice prilično ovisne o ruskom plinu, nastoji smanjiti količine fosilnih goriva koje uvozi iz Rusije - plan Bruxellesa je da se do kraja godine uvoz ruskog plina smanji za dvije trećine u odnosu na sadašnje razine.


9:00 - Ured Glavnog ukrajinskog tužitelja objavio je da je od početka invazije ubijeno 135 djece, a ranjeno njih 184.


8:50 - Guverner Dnipropetrovske oblasti Valentin Rezničenko poručio je da su dva projektila pogodila položaje ukrajinskih snaga u predgrađu Dnjipra. Navodno je došlo do veće štete, a hitne službe u ruševinama traže preživjele, prenosi Reuters.


8:42 - Reuters javlja da se Ukrajinci nadaju da će se danas otvoriti humanitarni koridor iz Mariupolja, ali samo za one koji grad mogu osobnim automobilima.

Ovaj grad je pod ruskom opsadom gotovo od samog početka invazije, a već tjednima njegovi stanovnici nemaju pristup vodi te su ostali bez struje i grijanja. Istovremeno, Rusi grad nemilice granatiraju i bombardiraju, zbog čega je oko 90 posto zgrada uništeno ili oštećeno, a prema ukrajinskim izvorima ubijeno je više tisuća civila.

Prije rata grad je imao oko 430.000 stanovnika, a koliko ih je točno ostalo tamo, trenutno nije poznato.


8:40 - Britansko ministarstvo obrane u svom dnevnom izvješću o stanju na bojištima u Ukrajini poručilo je da su ukrajinske snage vratile neke gradove u okolici Kijeva te svoje obrambene pozicije pomaknule na 35 kilometara istočno od grada.

Ministarstvo je izdvojilo još dvije stvari:

- Ukrajinske snage vjerojatno će nastojati odbaciti ruske snage još dalje od grada, i to u smjeru sjeverozapada prema aerodromu Hostomel.

- Na jugu Ukrajine ruske snage i dalje pokušavaju zaobići Mikolajiv kako bi mogle napredovati prema Odesi. No, njihov napredak usporen je zbog logističkih problema i otpora Ukrajinaca.


7:56 Kako ruska invazija na Ukrajinu ulazi u svoj drugi mjesec, linije bojišta između dviju strana postale su "praktički zamrznute", rekao je Oleksij Arestovič, viši savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija.

Pozivajući se na glavni stožer ukrajinske vojske, Arestovič je rekao da ruske snage na bojištu više nemaju dovoljno resursa za pokušaj daljnjeg napredovanja, nemaju goriva, obroka i streljiva. “Okupator je gladan i bos”, rekao je Arestovič.

Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov ustvrdio je da su ruske snage u četvrtak konačno preuzele "potpunu kontrolu" nad gradom Izjumom na istoku Ukrajine koji je danima bio pod opsadom.

Međutim, ubrzo nakon toga ukrajinske vlasti tu su tvrdnju odbacile kao "još jednu provokaciju ruskog tiska", a Oleh Sinjehubov, guverner regije Harkiv, napisao je na mreži Telegram: "Izjum je ukrajinski grad. Uvijek je bio i uvijek će biti."

Sinjehubov je priznao da su se u regiji vodile teške borbe, ali je rekao da ukrajinske snage drže svoj položaj u Izjumu. Također je rekao da je najmanje šest osoba ubijeno dok su čekali u redu za primanje humanitarne pomoći u drugom ukrajinskom gradu, Harkivu, dodajući da je još 15 osoba ozlijeđeno.


7:00 Bivši ruski predsjednik i zamjenik predsjednika Sigurnosnog vijeća Ruske Federacije Dmitrij Medvedev rekao je u razgovoru za rusku novinsku agenciju RIA-u da su teze da sankcije koje je Zapad nametnu ruskim tvrtkama mogu utjecati na vladu "budalaste".

Medvedev je rekao da će sankcije "konsolidirati" rusko društvo te da neće uzrokovati nezadovoljstvo s vlastima. "Zapitajmo se - mogu li ti veliki poslovni ljudi imati imalo utjecaja na vodstvo zemlje? Otvoreno vam kažem: ne, ne mogu", rekao je Medvedev.

Medvedev je rekao da su istraživanja javnog mnijenja pokazala da tri četvrtine Rusa podržava odluku Kremlja da izvede vojnu operaciju u Ukrajini, a još više podržava predsjednika Vladimira Putina.

Obrušio se na one Ruse koji su govorili protiv invazije dok su boravili izvan Rusije: "Možete biti nezadovoljni nekim odlukama vlasti, kritizirati vlast - to je normalno. Ali ne možete se suprotstaviti državi u tako teškoj situaciji, jer je to izdaja", rekao je.

Tisuće ljudi privedene su početkom ovog mjeseca na prosvjedima širom Rusije protiv Putinove invazije na Ukrajinu, prema neovisnoj skupini za praćenje prosvjeda


6:50 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski podijelio je na svom Facebook profilu video snimku dijela svog obraćanja sudionicima summita zapadnih zemalja u Bruxellesu, javlja The Guardian.

Zelenski se tijekom obraćanja zahvalio članovima Europskog vijeća jer su Rusiji nametnuli sankcije, ali jer rekao da su došle "malo kasno". Ukrajinski je predsjednik rekao da postoji šansa da Rusija ne bi krenula u invaziju na Ukrajinu da su sankcije bile uvedene preventivno.

"Blokirali ste Sjeverni tok 2. Zahvalni smo. Zaista jesmo. No, i to je došlo malo prekasno. Da se to dogodilo na vrijeme, Rusija ne bi stvorila plinsku krizu. U najmanju ruku, to je bila šansa. Ruska vojska ne vidi što je dostojanstvo. Ne zna što je savjest. Ne razumije zašto mi toliko vrednujemo svoju slobodu. To određuje kako će zemlja živjeti", rekao je Zelenski.

Dodao je da je Rusija tijekom invazije uništila 230 škola i 155 vrtića te ubila 128 djece.

"Gradovi, sela. Pretvoreni u pepeo. Ništa nije ostalo. Ruska je vojska ubila novinare iako je vidjela da im na odjeći piše "Press". Možda ih nisu naučili čitati već samo ubijati", ustvrdio je Zelenski.


6:40 Ukrajina tvrdi da je Moskva stotine tisuća ukrajinskih civila na silu odvela u Rusiju kako bi prisilila Kijev na predaju, piše The Associated Press.

Ukrajinska pučka pravobraniteljica Ljudmila Denisova rekla je da 402 tisuća osoba, uključujući i 84 tisuće djece, na silu prebačeno u Rusiju. Neki bi se mogli koristiti kao "taoci" kako bi se Ukrajinu natjeralo na predaju.

Kremlj je pak rekao da se sličan broj ljudi "relocirao" u Rusiju, no on tvrdi da se radi o osobama koje su htjele otići u Rusiju. Na istoku Ukrajine većinom žive govornici ruskog i mnogi od njih podržavaju zbližavanje s Moskvom.


2:19 Ljudi u Mariupolju umiru od gladi, izvijestilo je Gradsko vijeće Mariupolja, a prenose agencije.

Vijeće je u dramatičnoj objavi istaknulo kako su ljudi počeli umirati zbog manjka hrane u opkoljenom gradu.

"Sve je više ljudi ostalo bez pristupa hrani", stoji u njihovoj objavi gdje se navodi i da su zaustavljeni svi pokušaji da se stanovnicima tog grada dopreme hrana i lijekovi.

I ukrajinska novinarka Anastasia Lapatina potvrdila je na Twitteru da ljudi u Mariupolju počinju umirati od gladi.

"Rusi pokušavaju izbrisati Ukrajinu i cijelu našu povijest i kulturu s lica zemlje", objavila je Lapatina.


1:23 Jahta Šeherezada koja je trenutno na suhom vezu u toskanskom gradu Massi pod istragom je talijanske financijske policije zbog spekulacija da pripada Vladimiru Putinu.

Jahta je duga 140 metara i vrijedna, procjenjuje se, oko 700 milijuna dolara.

Otkad je Rusija napala Ukrajinu prošlog mjeseca, u Europi je zaplijenjeno nekoliko jahti ruskih oligarha. Zapljena Šeherezade svakako bi bila najspektakularnija, s obzirom na to da ju se povezuje s ruskim predsjednikom.

Šeherezada se radi održavanja već nekoliko mjeseci nalazi u brodogradilištu u primorskom gradu Massi na zapadu zemlje, nedaleko od poznatih toskanskih kamenoloma Carrara mramora.

U srijedu je novinar AFP-a bio u brodogradilištu i izvijestio da nije vidio znakove aktivnosti na jahti, iako su u blizini bili radnici.

Izvor blizak tijelima koja provode istragu rekao je za AFP da bi istraga mogla biti okončana za nekoliko dana.

"U fazi smo produbljivanja istrage, taj dio je kompliciran. Nije uvijek lako utvrditi vlasništvo", rekao je izvor.

Jahtu je 2020. izgradio njemački Lurssen. Prema stranici SuperYachtFan koja se bavi luksuznim jahtama i njihovim vlasnicima, Šeherezada ima dva heliodroma, bazen i kino.

Jahta plovi pod zastavom Kajmanskih otoka, a novi izvještaji pokazuju da je u vlasništvu tvrtke registrirane na Marshallovim otocima.

Šeherezada je do sada dva puta plovila, jednom 2020. i drugi put 2021., u ljetovalište Soči na Crnom moru.

Kapetan jahte je Britanac, dok su ostali članovi posade Rusi, navode istraživači antikorupcijske zaklade Alekseja Navaljnog koji su na YouTubeu objavili video u kojem se jahta povezuje s Putinom.

Istraživači su naveli da imaju popis posade prema kojem su neki njeni članovi pripadnici ruske državne službe zadužene za Putinovu sigurnost.

No u srijedu je Paolo Gozzani, čelnik lokalne podružnice talijanskog saveza sindikata (Confederazione Generale Italiana del Lavoro, CGIL) u kojem su i zaposlenici brodogradilišta, rekao da je posada jahte naglo izmijenjena posljednjih dana.

“Posadu je činilo isključivo rusko osoblje koje je onda odjednom zamijenjeno britanskim. Još uvijek nije jasno zašto", rekao je Gozzani za AFP.

New York Times je izvijestio da su američke službe prikupile dokaze koji povezuju Putina s luksuznom jahtom.

No kompanija Italian Sea Group, vlasnica brodogradilišta u Massi, u svojoj je objavi navela da jahtu “nije moguće povezati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom”.

Ova se procjena temeljila na “dokumentaciji koju kompanija posjeduje i na nalazima istrage koju su provela relevantna tijela”, rekao je vlasnik brodogradilišta.

Kapetan Šeherezade, Britanac, ranije je ovog mjeseca u intervjuu za New York Times rekao da Putin nije vlasnik broda i da ruski predsjednik nikada nije bio na toj jahti. Kapetan je odbio reći ime vlasnika, no naglasio je samo da se ne radi o nekome tko podliježe aktualnim sankcijama.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u svom je obraćanju talijanskom parlamentu u utorak pozvao Italiju, inače popularno odmaralište među Rusima, da zaplijeni svu financijsku imovinu i nekretnine koje pripadaju ruskim oligarsima, uključujući i jahte “od Šeherezade do onih najmanjih”.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače i sankcija Europske unije koje su uslijedile, talijanske vlasti zaplijenile su imovinu ruskih oligarha u vrijednosti većoj od 800 milijuna eura, rekao je talijanski premijer Mario Draghi.

To uključuje i jedrenjak A, vrijedan 530 milijuna eura, koji se povezuje s ruskim tajkunom Andrejem Meljničenkom, vlasnikom kompanija za ugljen i gnojiva.

Italija je zaplijenila i 65 milijuna eura vrijednu jahtu Lady M Alekseja Mordašova, ruskog milijardera koji se bavi proizvodnjom čelika i koji je navodno blizak Vladimiru Putinu.

Draghi je rekao da su sankcije “ozbiljno utjecale na rusko gospodarstvo i financijska tržišta kao i na privatnu imovinu ljudi najbližih predsjedniku Putinu”.


0:42 Rusija svojim vojnicima govori da rat mora završiti do 9. svibnja, na dan kada se u Rusiji slavi dan pobjede nad nacističkom Njemačkom, objavio je Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine.

Istovremeno, britansko Ministarstvo obrane u svom posljednjem izvješću navodi kako su borbene snage Ukrajine pokrenule napade na visokovrijedne mete u područjima koje trenutno drže Rusi.

Prema tom ministarstvu, neki od ciljeva uključuju desantni brod i skladišta streljiva u Berdjansku, lučkom gradu na jugoistoku zemlje.

Isto tako, ističe se kako je Ukrajina nastavila raketirati logističku imovinu u područjima pod ruskom kontrolom, te kako to znači da će ruska vojska morati razmišljati o obrani svog opskrbnog lanca.



O najvažnijim događajima 29. dana ruske invazije na Ukrajinu možete čitati OVDJE

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:01