RAZOTKRIVEN MISTERIJ

'NE RAZUMIJEM, ZAŠTO SE NIJE ZABIO U ZGRADE?' Nakon 15 godina otkriveno kako je bin Laden došao na ideju da 11. rujna napadne blizance u New Yorku

 Reuters, cc

Nakon skoro 15 godina otkriveno je kako je Osama Bin Laden navodno došao na ideju napada na Sjedinjene Američke Države 11. rujna 2001. Vođa al-Qaide, prema priči objavljenoj u tjedniku koji izdaje ta teroristička organizacija, inspiraciju je navodno dobio nakon samoubilačkog pothvata pilota Egypt Aira Gameela Al-Batoutija koji je 1999. godine zrakoplov s 217 putnika namjerno srušio u Atlantski ocean. Bin Laden je, nakon što je čuo detalje tog događaja, svojim suradnicima navodno rekao:

- Zašto se nije zabio u zgrade?

Okrutna ideja poslije je u potpunosti razrađena nakon što se Osama sastao s glavnim organizatorom napada koji je već davno ranije planirao otmice američkih zrakoplova. Dvije godine kasnije izveden je napad koji je zauvijek promijenio cijeli svijet - dva zrakoplova su se zabila u tornjeve Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku, a jedan u Pentagon u Washingtonu. Jedan zrakoplov je srušen u pustopoljini Pennsylvanije, a pretpostavlja se da je taj letio prema Bijeloj kući... Sveukupno je poginulo više od 3.000 ljudi.

Tvrdnju da je pomahnitali pilot Egypt Aira inspirirao Bin Ladena iznio je al-Qaidin tjednik al-Masrah, piše Jerusalem Post. Al-Batouti je 1999. izveo akciju nalik onoj njemačkog kopilota Andreasa Lubitza koji je oborio zrakoplov Germanwingsa u francuskim Alpama prošle godine. Dakle, pričekao je da kopilot napusti kabinu, isključio autopilot i zrakoplov usmjerio prema oceanu. Poslije je audiozapis otkrio da je prije samog rušenja al-Batouti čak 11 puta uskliknuo 'Slava Alahu'. Međutim, do dana današnjeg nije utvrđeno radi li se stvarno o terorističkom činu budući da je 59-godišnji pilot redovito imao probleme s disciplinom i kompanija mu je htjela zabraniti prekooceanske letove.

Bio taj napad povezan s terorizmom ili ne, čini se da je u velikoj mjeri inspirirao bin Ladena. Međutim, stručnjaci smatraju da notorni vođa terorističke skupine ipak nije bio idejni začetnik takvog plana, već je najzaslužniji Kalid Šeik Mohamed, stvarni arhitekt napada na SAD. Njega su Amerikanci uhitili u Pakistanu 2003. i preselili u Guantanamo gdje se nalazi i danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:38