NEVOLJE U RAJU

'NE ZNAM ZAŠTO SAM UHIĆEN, NISAM NIŠTA UČINIO!' Mnogi sanjaju o odmoru na Maldivima, a tamo vlada totalni kaos, proglasili su i izvanredno stanje

 
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Predsjednik Maldiva Abdulla Yameen proglasio je izvanredno stanje na 15 dana, nakon čega je vojska okružila Vrhovni sud i uhićen je bivši predsjednik, što je zemlju gurnulo još dublje u politički kaos.

Progon oporbe koji zadnjih godina provodi predsjednik Yameen narušio je sliku raja koju svijet ima o tom malenom arhipelagu s nešto više od 400.000 stanovnika.

Uvođenjem izvanrednog stanja proširuju se već postojeće velike ovlasti sigurnosnih snaga pri uhićivanju i pritvaranju osumnjičenika i to u trenutku kada Vrhovni sud i vlada sudjeluju u napetom odmjeravanju snaga.

Maldives President Maumoon Abdul Gayoom (L) shakes hands with President-elect Mohamed Nasheed during a news conference in Male November 10, 2008. Nasheed won the island's first multiparty presidential election on October 29 and will be sworn in as president on November 11 marking the end of Abdul Gayoom's three decade rule. REUTERS/Stringer (MALDIVES) - GM1E4BB00NM01
REUTERS
Dvojica bivših predsjednika Maldiva, Maumoon Abdul Gayoom i Mohamed Nasheed

Policija je u ponedjeljak uhitila bivšeg predsjednika Maldiva i polubrata Abdulle Yameena, Maumoona Abdula Gayooma, rekla je njegova kći.

Gayoom (80) koji je 30 godina čvrstom rukom vodio zemlju sve do prvih demokratskih izbora 2008. i koji je stao uz aktualnu oporbu na čelu s bivšim predsjednikom Mohamedom Nasheedom koji živi u egzilu u Velikoj Britaniji, uhićen je oko ponoći u svom domu u prijestolnici Maleu, objavila je Yumna Maumoon na Twitteru.

Maldives' former president Mohamed Nasheed leaves after a news conference in Colombo, Sri Lanka January 22, 2018. REUTERS/Dinuka Liyanawatte - RC1C1EDD85D0
REUTERS
Bivši predsjednik Mohamed Nasheed

"Ne znam zašto sam uhićen, nisam ništa učinio", rekao je Gayoom u videoporuci na Twitteru upućenoj njegovim pristašama netom prije uhićenja. "Molim vas da budete čvrsti i odlučni. Nećemo odustati od reforma koje provodimo", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:45