KRAJ AMERIČKOG SNA

'NEĆE BITI BOLJE, IDUĆIM GENERACIJAMA BIT ĆE SVE TEŽE I TEŽE' Amerikanci izgubili nadu u budućnost

Osam od deset ispitanika drži da se danas živi teže nego prije i da za napredak moraju uložiti više napora od ranijih generacija
NEW YORK, NY - JANUARY 29: Seattle Seahawks clothing is advertises for sale as a homeless man bundles up against the cold on January 29, 2014 in New York City. Temperatures in New York City edged up over 20 degrees Wednesday as a cold wave continued to grip the country. John Moore/Getty Images/AFP== FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
 JOHN MOORE/AFP / 2014 Getty Images

WASHINGTON - U stoljeću u kojem brojna stara pravila više ne vrijede, velika većina Amerikanaca pesimistična je kada se radi o šansama za ostvarenje američkog sna, pokazala je anketa Marist-McClathya objavljena u petak.

Ekonomski sustav je takav da moraju raditi više nego ikad da bi napredovali, a politički ne odgovara na njihove zahtjeve, smatraju Amerikanci.

Osam od deset ispitanika drži da se danas živi teže nego prije i da za napredak moraju uložiti više napora od ranijih generacija. Samo 15 posto ih smatra da treba raditi kao prije, a pet posto da je danas lakše nego ranije.

Amerikanci također ne misle da će stvari uskoro krenuti na bolje, nego naprotiv 78 posto ispitanika očekuje da će idućim generacijama biti još teže, pokazala je anketa.

Predsjednik Barack Obama često govori o rastućoj nejednakosti između bogatih i siromašnih, predlaže rast minimalne plaće i subvencionirano zdravstveno osiguranje, kao i programe za prekvalificiranje radnika. Istovremeno se zauzima za slobodnu trgovinu koju mnogi smatraju glavnim krivcem za "odlazak" radnih mjesta u jeftinije, strane tvornice.

Republikanci, s druge strane, žele pomoći poslovnim ljudima vjerujući da će to dovesti do otvaranja novih radnih mjesta i većih plaća.

No, nijedna strana nije građanima "prodala" nadu u bolju budućnost, pokazala je anketa.

Istraživanje na 1197 odraslih ispitanika provedeno je od 4-9 veljače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:12