OTPOR

'NEĆU PODUČAVATI FAŠIZMU' Mađarski učitelji prosvjeduju i kažu da novi Orbanov školski kurikulum promiče nacionalističku ideologiju

Viktor Orban
 Alberto PIZZOLI / AFP

Sindikat mađarskih prosvjetnih radnika prosvjedovao je protiv novog školskog kurikuluma za koji kažu da ga je vladajuća stranka Fidesz napravila kako bi promicao njezin nacionalistički program i ograničio akademske slobode.

Mađarski premijer Viktor Orban, čelnik Fidesza, često se nalazi na meti kritika Europske unije i organizacija za zaštitu ljudskih prava zbog niza politika za koje tvrde da potkopavaju vladavinu prava u Mađarskoj.

U sektoru obrazovanja Orban je ograničio slobodu Mađarske akademije znanosti i primorao Srednjoeuropsko sveučilište da napusti zemlju.

Ministarstvo nadležno za obrazovanje u petak je objavilo Osnovni nacionalni kurikulum (NAT) u kojem detaljno navodi materijale za učenje u osnovnim i srednjim školama.

Demokratski sindikat učitelja (PDSZ) pozvalo je na prosvjed protiv promjena koje su sada ušle u zakon.

"Problem je kada se obrazovni okvir temelji na ideologiji umjesto na profesionalnim načelima", napisao je PDSZ na svojim internetskim stranicama i poručio da ga "treba povući".

Nastavnici povijesti i književnosti izdali su posebno priopćenje u kojem se žale da NAT promiče nacionalističke autore i programe.

NAT, primjerice, među deset najvažnijih mađarskih spisatelja ubraja Ferenca Herczega koji je bio gorljivi podržavatelj talijanskog fašističkog diktatora Benita Mussolinija.

Ne spominje, međutim, Imrea Kertesza koji je 2002. nagrađen za svoj rad koji se bavi holokaustom.

"Ovaj kurikulum traži stalno izricanje moralnih i ideoloških gledišta", napisao je Gyorgy Fenyo, zamjenik ravnatelja Udruge nastavnika književnosti. "Ne ostavlja nikakvu slobodu misli nego diktira što (bi trebali) misliti".

"Može poslužiti samo kao kurikulum za diktaturu", ocijenio je.

Na pitanje o kritikama sindikata glasnogovornik vlade je odgovorio: "Najbolji mađarski stručnjaci NAT su pripremili nakon dugih stručnih rasprava".

Ministae Miklos Kasler u ponedjeljak je rekao da je Mađarska morala ažurirati školski kurikulum.

"Budući naraštaji mogu svoje živote početi oslanjajući se na kurikulum koji iskazuje i temelji se na europskim i mađarskim vrijednostima", rekao je Kasler mađarskoj državnoj televiziji.

Učitelji koji prosvejduju počeli su na društvenim mrežama objavljivati fotogarfije uz oznaku #noNAT i slogane poput "Neću podučavati fašizmu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:41