POSLIJEIZBORNA DRAMA

NEIZVJESNOST U NJEMAČKOJ Žena koju spominju kao moguću nasljednicu Angele Merkel otkrila kada bi mogli početi pregovori o velikoj koaliciji

Angela Merkel i Julia Klöckner
 REUTERS

Pregovori o uspostavi nove velike koalicije u Njemačkoj vrlo vjerojatno neće početi prije iduće godine, izjavila je Julia Klöckner, potpredsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU). Riječ je o političarki koja se spominje kao moguća nasljednica kancelarke Angele Merkel na čelu stranke. Klöckner je to izjavila za javnu televiziju ARD, a vijest je prenio dpa.

Takav se razvoj događaja mogao i očekivati jer socijaldemokrati (SPD), druga stranka po snazi u zemlji, počinju svoj trodnevni stranački kongres 7. prosinca. Zatim se ulazi u predbožićno vrijeme koje nije idealno za politiku. Prema drugim izvorima, dvije će stranke početi preliminarne pregovore prije Božića, što potvrđuje izjavu potpredsjednice CDU koja je dodala da je "temeljitost važnija od brzine". Iz bavarskog CSU još su tijekom vikenda najavili da pregovori neće biti laki te da SPD ne očekuje da se svaki njihov prijedlog prihvati.

CSU smatra da je važno zadržati gornji limit za primanje izbjeglica na 200.000, na što je pristala Merkel, ali to ne prihvaća SPD. CSU se, naime, boji da bi nakon velikog pada u broju osvojenih glasova na saveznim izborima u rujnu mogao doći u situaciju da izgubi vlast u Bavarskoj iduće godine ako se ne potvrde kao čvrsto desna stranka.

Prema posljednjim informacijama, članovi SPD-a su podijeljeni oko moguće nove velike koalicije: polovica koja se protivi, smatra da će stranka dodatno izgubiti na prepoznatljivosti u javnosti. Zeleni su, pak, izjavili da su oni spremni ući u tu koaliciju. Stranka Die Linke (Ljevica) je objavila da je sklonija manjinskoj vladi, nego velikoj koaliciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:36