U BAZI ŠAHIN

'NEKA U HRVATSKOJ VIDE KAKO SE PRIMA ZASTAVA' Amerikanci Kolindi dali hrvatski barjak iz drona koji je skenirao Afganistan

U Afganistanu je trenutno 107 hrvatskih vojnika, a Hrvatska će od tamo otići kad i NATO, rekla je hrvatska predsjednica

Kamp Shaheen na sjeveru Afganistana bio je nova postaja predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, gdje su smještena 24 hrvatska vojnika. Omanji kamp nalazi se odmah do vojarne afganistanske vojske.

U vojarni se nalazi oko 7000 vojnika, a trenutačno ih je upola manje jer su ostali u borbenim operacijama. Hrvatski vojnici zaduženi su za sigurnost stranih obučavatelja koji svakodnevno dolaze u vojarnu. Sami vojnici priznaju da nemaju nikakvih kontakata s afganistanskim vojnicima, a svaki odlazak u njihovu vojarnu je rizik. Naime, sve je češće infiltriranje talibana među pripadnike afganistanske vojske, kao i oružani incidenti u kojima ima mrtvih.

“Iskreno, kad uđemo u vojarnu, nikome ne vjerujemo. I jedva čekamo obaviti posao i izaći”, kaže nam jedan hrvatski vojnik.

Vile i siromasi

Do kampa u Shaheenu došli smo vozilima MAxPRo i MATV, što je prilika da se upoznamo s predgrađem Mazar-e Šarifa. Siromaštvo i bijeda na sve strane. No, među kućama od blata naziru se i bogate vile.

Prilikom jednog zaustavljanja do vozila su odmah dotrčala djeca kojima su naši vojnici podijelili vodu. Predsjednica je s načelnikom Glavnog stožera, generalom Dragom Lovrićem i suradnicima u bazu sletjela helikopterom M17, kojim su pilotirali ukrajinski vojnici. Nakon izlaska iz helikoptera skinula je pancirnu košulju i potom pozdravila počasni vod postrojen njoj u čast. Vojnici su objasnili što rade i kako žive u kampu. Na kraju je predsjednica svim prisutnim vojnicima podijelila kockaste dresove hrvatske nogometne reprezentacije na koje se potom, na zahtjev vojnika, potpisivala.

Bespilotne letjelice

Prije odlaska u kamp Shaheen predsjednica je posjetila Zapovjedništvo za obuku, savjetovanje i pomoć u kampu Marmal. Njemački i američki časnici upoznali su je s dva modela bespilotnih letjelica za izviđanje, od kojih je jedna naoružana raketama. Tom prilikom američki su časnici predsjednici poklonili hrvatsku zastavu i certifikat koji potvrđuje da je zastava bila u dronu koji nadlijetao i snimao područje Afganistana. “Neka u Hrvatskoj vide kako se prima hrvatska zastava”, poručila je predsjednica aludirajući na događaj u predsjedničkoj kampanji kada joj je gradonačelnica Knina Josipa Rimac na stranačkom predizbornom skupu HDZ-a poklonila državnu zastavu s kninske tvrđave. Tada se podigla velika buka zašto je gradonačelnica skinula zastavu s tvrđave i iskoristila je u propagandne svrhe tadašnje HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje.

Predsjednica je napustila Afganistan, državu koju je posjetila po jubilarni deseti put, ali prvi put kao predsjednica Republike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:37