GODIŠNJI IZVJEŠTAJ

'NEKAD SMO BILI ISPRED U RANGU NJEMAČKE I V. BRITANIJE, A SADA NAM JE KONKURENT HRVATSKA!' Objavljena nova ljestvica Freedom Housea

 
Washington, Trump Zagreb
 Profimedia, Alamy ADmedia

"Latvija iznad nas, a Hrvatska ispod' naslov je kojim je New York Times popratio rezultat godišnjeg istraživanja političkih i građanskih sloboda u zemljama diljem svijeta, koje provodi organizacija Freedom House.

Novo istraživanje pokazuje da je demokracija u padu u Trumpovoj Americi i da se ona više ne nalazi pri vrhu demokratskih zemalja, kako zaključuje kolumnistica New York Timesa Michelle Goldberg.

Desetljećima je SAD bio visokopozicioniran u indexu Freedom Housea, koji djelomično financira američka vlada. No, ove godine, po drugi put zaredom, SAD ima 86 bodova, dok je 2009. imao 94. Prema Michaelu Abramowitzu, predsjedniku Freedom Housea, to je najniži rezultat SAD-a otkako se provodi istraživanje.

Iako je i dalje među "slobodnim" zemljama, SAD sada nije samo ispod Kanade i nordijskih zemalja, već je niže i od Grčke, Latvije i Mauriciusa. "Trenutni ukupni rezultat SAD-a postavlja američku demokraciju bliže napaćenim zemljama poput Hrvatske nego tradicionalnim konkurentima kao što su Njemačka ili Velika Britanija", stoji u izvješću.

Drugdje u svijetu, na mjestima poput Mađarske, Srbije, Venezuele ili Turske, Freedom House je gledao kako se demokratske institucije postupno propadaju pod konstantnim pritiskom antidemokratskog vodstva, stoji u izvješću.

Autoritarnost je u usponu diljem svijeta: prema Freedom Houseu, ovo je 13. godina zaredom da je sloboda globalno u padu.

Hrvatska je u ovom izvješću prikupila 86 bodova, jednako kao i SAD (suprotno naslovu New York Timesa!). Građanska i politička prava u Hrvatskoj se generalno poštuju, stoji u izvješću, "iako ima ozbiljnih problema s korupcijom u javnom sektoru".

Prava manjina poboljšana su u Hrvatskoj tijekom protekla dva desetljeća, iako se romska i srpska manjina suočava s diskriminacijom, kao i LGBT osobe, navodi Freedom House.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:57