POLITIČKA KRIZA

NEMA POMAKA U RAZGOVORIMA VLASTI I OPORBE U SRBIJI Nije pomoglo ni posredovanje predstavnika Europskog parlamenta

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 10.10.2019. u 00:16

Boris Kovačev / CROPIX

Boris Tadić

 

Predstavnici Europskog parlamenta započeli su u srijedu Beogradu posredovanje koje bi trebalo približiti stajališta vlasti pod vodstvom Srpske napredne stranke srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i većine oporbenih stranaka koje zahtijevaju preduvjete za poštene i demokratske izbore, poglavito slobodan pristup medijima.

Poslije prvog kruga razgovora u Skupštini Srbije stajališta vlasti i oporbe su oprečna, ali uz manje više usuglašenu ocjenu da je do rješenja neophodno doći dijalogom.

Vođa Socijaldemokratske stranke (SDS) i nekadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić ocijenio je da, ako bez dijaloga nema rješenja situacije u Srbiji, aktualni razgovori uz posredovanje EU „nisu format koji će to rješenje osigurati“.

Tadić je najavio da će izostati s nove sesije međustranačkog dijaloga zakazane za četvrtak, ocijenivši da „u Srbiji nema elementarnih okolnosti za normalan politički život, a kamoli za dijalog“.

Istaknuvši kako „nije došao da raspravlja s vlastima“, Tadić je rekao kako je „svojim europskim prijateljima“ došao reći da bi prije svega morao biti „dijalog oporbe s EU", pa "razgovori EU i srbijanske vlasti“, a tek potom „u nekom narednom periodu razgovori vlasti i oporbe“ u Srbiji.

„Mi u Srbiji nemamo elementarne uvjete za politički dijalog, neki novinari nemaju elementarne uvjete za profesionalni rad dok je ovakva politička situacija i politička kriza“, naglasio je Tadić.

Za razliku od Tadića, predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković iz vladajuće Srpske napredne stranke izjavila je poslije prvog zasjedanja međustranačkog dijaloga da je „dijalog dobro počeo“ i da je „zadovoljna“.

Ona je novinare upozorila da se radi po pravilima „Chatam House“ i „Jean Monnet“, prema kojima se ne govori o sadržaju i ozračju na razgovorima dok oni traju.

U današnjim razgovorima vlasti i oporbe u Skupštini Srbije sudjelovali su predstavnik Europskog parlamenta Knut Fleckensteiner, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrizzi, te predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković.

Zastupnici dijela srbijanske oporbe već mjesecima bojkotiraju rad parlamenta zahtijevajući da vlast osigura ravnopravnost zastupnika u parlamentu, te da - minimalno devet mjeseci prije raspisivanje izbora - omogući preduvjete za poštene izbore, poglavito pristup medijima.

Oporba optužuje predsjednika Srbije i vođu vladajuće stranke (SNS) Aleksandra Vučića da medije drži pod kontrolom i da je „urednik većine elektroničkih medija s nacionalnom frekvencijom“.

Više na Jutarnjem...


Tagovi

Izdvajamo