LUKAVA DOSJETKA

'NEMAM SITNOG' VIŠE NEĆE MOĆI BITI ISPRIKA Crkva u Njemačkoj uvodi škrabice za bezgotovinsko plaćanje

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 06.07.2018. u 15:01

Zagreb, 300518.
Centar grada.
Nakon svete mise odrzana je procesija sa Zavjetnom slikom Majke Bozje od Kamenitih vrata koja je krenula od Katedrale, a zavrsila u Kamenitim vratima.
Na fotografiji: milodar.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / Ilustracija / CROPIX

U njemačkim crkvama u budućnosti prilikom sakupljanja milodara više neće vrijediti isprika: "Nemam sitnog". Naime, protestantska crkva u Brandenburgu patentirala je "škrabicu" pomoću koje se milodari mogu platiti i karticom.

- Klasične škrabice za sakupljanje milodara bit će opremljene i displejem te uređajem za beskontaktno plaćanje - objašnjava Protestantska crkva Berlin-Brandenburg, koja je patentnom uredu i prijavila svoj izum.

Kako je crkva objasnila ovaj tjedan, iza ideje bezgotovinskog sakupljanja milodara ne skriva se želja za većim milodarima, nego za lakšim prebacivanjem milodara na račun crkve.

- U provinciji je put do sljedeće banke često vrlo dug i mukotrpan. Ovako milodari završavaju direktno na bankovnom računu, što smanjuje birokratski postupak - priopćila je crkva u Berlin-Brandenburgu.

Prema riječima Protestantske banke, razmišlja se i o proširenju ove vrste plaćanja na cijelu Njemačku. U planu je i posebna aplikacija za dijeljenje milodara.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo