NASILJE NA ULICAMA

Nemile scene iz glavnog grada preslika su podijeljene Amerike, situacija je napeta

Demonstracije su na momente nalikovale na živahni tulum, međutim atmosfera se promijenila kada su počeli stizati rezultati izbora
 Olivier DOULIERY/AFP

Demonstracije u Washingtonu, glavnom gradu Sjedinjenih Američkih Država, na dan predsjedničkih izbora i u noći nakon bile su uglavnom mirne osim dva incidenta koji su rezultirali s tri uhićenja, piše NBC.

Jedna je osoba uhićena zbog opiranja uhićenju te remećenja javnog reda i mira na križanju 16. ulice i sjevernozapadnog dijela Ulice K, a još su dvije uhićene nakon nasilnog incidenta na križanju 16. ulice i sjeverozapadnog dijela Ulice I. Te dvije osobe tek trebaju doznati za što ih sve policija tereti.

image
Eze Amos/Getty Images/AFP
image
Eze Amos/Getty Images/AFP

Djelatnici policije viđeni su kako muškarca privode i stavljaju u policijsko vozilo.

Jedna skupina prosvjednika odjevena u crnu odjeću, s kacigama i gas maskama na glavama te s kišobranima u rukama marširala je oko 23 sata od prometnog križanja Thomas Circle do križanja 14. ulice i Ulice K. Netko je nešto kasnije na Trgu Black Lives Matter detonirao petarde.

image
Chris McGrath/Getty Images/AFP
image
Chris McGrath/Getty Images/AFP

Stotine prosvjednika okupilo se na Trgu Black Lives Matter te plesalo i molilo dok su čekali rezultate predsjedničkih izbora.

Mnogi su prosvjednici koji su se okupili u Washingtonu u utorak mahali su natpisima na kojima su davali potporu kandidatu Demokratske stranke Joeu Bidenu, a skandirali su antitrumpovske parole. Na ogradi kod Trga Lafayette zaljepljeni su posteri.

image
Chris McGrath/Getty Images/AFP
image
Samuel Corum/Getty Images/AFP

Kad je pala noć, prosvjednici su razvukli velike crne transparente na kojima je bijelim tiskanim slovima pisalo "Trump stalno laže" i "Uklonite Trumpa".

NBC piše da su demonstracije djelovale kao živahni tulum s glazbom i plesom.

Atmosfera se promijenila oko 21 sat, odnosno kada su mediji počeli objavljivati prve rezultate predsjedničkih izbora.

image
David Ryder/Getty Images/AFP
image
David Ryder/Getty Images/AFP
image
Olivier DOULIERY/AFP

Među demonstrantima su se našli i katolici koji su se molili za mir te pristaše Bidena i američkog predsjednika Donalda Trumpa.

USA Today piše da je u Washingtonu u jednom trenutku bačena dimna bomba te da je jedan Trumpov pristaša jednog od prosvjednika izazvao na dvoboj šakama. Taj je muškarac nakon toga udaren palicom, a vikao je da su "svi životi važni". Slučajni su prolaznici prekinuli taj sukob.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:48