TRAGIČNE PRIČE

NEMOGUĆI IZBOR OCA IZ BRITANIJE Nakon napada u Šri Lanki morao je izabrati da li će prvo odvesti sina ili kćer u bolnicu, na kraju su oboje preminuli

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 23.04.2019. u 15:18

Facebook, Reuters

 

U koordiniranim terorističkim napadima na crkve i hotele u Šri Lanki poginula je najmanje 321 osoba, a više od 500 ih je ranjeno, uz to da bi konačan broj žrtava uskrsnog napada još mogao rasti. Među stradalima su i deseci turista.

Iako strašne, ove brojke ne mogu predočiti patnju onih koji su izgubili svoje voljene, a čije priče sve više dospijevaju u medije. O tragediji koja je zadesila suvlasnika Asosa i najbogatijeg čovjeka Danske Anders Holch Povlsena vjerojatno se najviše pisalo - on i njegova žena izgubili su troje od četvero djece.

Nažalost, takvih strašnih priča još ima. Jedna od njih je ona Britanca Matthewa Linseyja (60) koji je neposredno nakon napada bio prisiljen izabrati koje će od svoje dvoje, teško ozlijeđene djece prvo odvesti do hitne službe i bolnice. Na kraju su oboje preminuli od ozljeda, piše Daily Mirror.

Ameile Linsey (15) i njezin stariji brat Daniel Linesy (19) bili su smrtno ranjeni nakon što su dva bombaša-samoubojica aktivirali paklene naprave u hotelu Shangri-La u glavnom gradu Šri Lanke Colombu.

Njihov potpuno slomljeni otac Matthew ispričao je kako je sina nosio niz stepenice iz restorana Table One, u kojem su teroristi ciljano napali strane turiste. Pritom je kćer Amelie ostavio u restoranu vjerujući da je njezina ozljeda manje ozbiljna od Danielove.

I sam gospodin Linsey bio je ozlijeđen šrapnelom, a na putu do bolnice pokušao je oživjeti sina, ali nije uspio. Njegova tuga poprimila je nezamislive razmjere kad je kasnije saznao da je i Amile preminula od ozljeda.

Gospodin Linesy i njegova djeca, inače iz Londona, bili su u restoranu u trenutku napada koji su teroristi izveli na uskrsno jutro, a za koji je u utorak odgovornost preuzela Islamska država.

Prvu su eksploziju uspjeli preživjeti, ali ih je u trenutku kad su pokušali pobjeći zahvatila druga detonacija. Bio je to njihov posljednji dan na godišnjem odmoru. O strašnoj odluci, gotovo Sofijinom izboru, koju je morao donijeti netom nakon napada gospodin Linesy je pričao za The Times.

Nakon prve eksplozije u luksuznom hotelu nastupio je mrak, rekao je Linesy, te nije mogao procijeniti jesu li njegova djeca dobro. U strahu da će doći do druge eksplozije istračli su iz restorana samo da bi ih pogodila druga detonacija od koje su i Amelie i Daniel izgubili svijest pokraj liftova.

 - Moj sin je izgledao gore od moje kćeri. Pokušao sam ga oživjeti. Jedna žena rekla je da će ona uzeti moju kćer. Nosio sam sina niz stepenice prema kolima hitne službe te smo ga odvezli u bolnicu. Cijelo vrijeme sam vikao "pomozite mojem sinu, molim vas, pomozite mu!" - rekao je Linsey.

 - Mislio sam da je moja kćer u boljem stanju. Nisam je mogao pronaći jer sam bio sa svojim sinom. Nažalost, oboje su poginuli.

Preminuli Daniel ove je jeseni trebao donijeti odluku hoće li studirati u Manchesteru ili Leicesteru, a bio je i aktivni volonter koji je neko vrijeme radio u sirotištu u Etiopiji te je živio s nomadima u Mongoliji, rekao je njegov otac. Amile je pohađala školu u Hammersmithu, a kao i njezin brat obožavala je putovati svijetom.

 - Moj kćer bila je lijepa iznutra i izvana - kazao je shrvani otac.

Linseyju je nakon napada u pomoć priskočila britanska ambasada u Colombu koja je organizirala njegov put kući u London, odakle dogovara vraćanje tijela svoje djece.

Njegova žena Angelina i drugo dvoje djece, David (21) i Ethan (12) bili su u Velikoj Britaniji kad su se napadi dogodili. Kako piše Daily Mirror, u napadu je smrtno stradalo osam britanskih državljana, a Unicef je objavio da je živote izgubilo 45 djece.

Teško je pojmiti, ali još veću tragediju doživio je odvjetnik Ben Nicholson, koji je u napadu izgubio ženu Anitu (42) i njihovo dvoje djece - sina Alexa (14) i kćer Annabel (11). I oni su stradali u hotelu Shangri-La, o čemu smo pisali jučer. Nicholson je preživio napad.

On je ispričao kako je njegova obitelj, koja je živjela u Singapuru, u Šri Lanki bila na odmoru.

 - Jedinu utjehu nalazim u tome da su svo troje odmah umrli i da nisu patili. Duboko sam potresen time što sam izgubio obitelj u napadu. Anita je bila predivna, savršena žena i briljantna, inspirativna majka puna ljubavi za naše dvoje divne djece. Ovo putovanje bilo je dokaz koliko je Anita nastojala pružiti bogat život našoj djeci - rekao je Nichols.

 - Alex i Annabel bili su nevjerojatna, inteligentna i talentirana djeca i Anita i ja smo se jako ponosili njima te smo se veseli da gledamo kako se razvijaju u odrasle ljude.

Izdvajamo