RODITELJI RASISTI

NEONACISTIČKI PAR NAZVAO DIJETE PO HITLERU Bili su članovi zabranjene grupe, a posebno ih zanimaju mačete i eksplozivi

 
Ilustracija
 Profimedia, Eyevine

Muškarac i žena koji su optuženi da su pripadnici zabranjene neo-nacističke grupe, svoje su dijete nazvali po Hitleru, piše BBC.

Adam Thomas (22) i Claudia Patatas (38) iz Banburyja, svojem su djetetu dali srednje ime Adolf u čast zloglasnom diktatoru, rekli su tužitelji.

Na sudu su opisani kao uvjereni rasisti i žestoki nacisti koji iznad djeteta drže zastavu s kukastim križem i izvode nacistički pozdrav.

Oboje niječu pripadnost neo-nacističkoj grupi.

Tužitelj Barnaby Jameson kazao je poroti na sudu u Birminghamu da su djela grupe Natioanl Action bila toliko ekstremna i nasilna da je grupa na koncu zabranjena 2016.

Zanimanje za mačete

'S obzirom da je dijete rođeno godinu dana nakon zabrane grupe Natioanl Action, korištenje imena Adolf, čak i samo kao srednjeg imena, vrlo je značajno', rekao je tužitelj.

Tijekom istrage grupe, otkrivene su fotografije bliskog prijatelja para, Darrena Fletchera (28) iz Wolverhamptona, koji pozira s njihovim djetetom. Osim njih, na sudu je i Daniel Bogunovich (27) koji je također optužen da je pripadnik National Action grupe.

Jameson je upozorio porotnike da je ovaj slučaj povezan 'sa svijetom za kojeg bi svaka razumna osoba voljela da ne postoji'.

Kazao je i da će biti riječi o zločinima iz mržnje koje su počinili pripadnici grupe i bezobzirnosti kojom su bili spremni širiti teror.

Bogunovicha i Thomasa posebno su zanimale mačete te su se informirali kako izgraditi bombu.

'Bijeli džihad'

Jameson je rekao da se u ovom slučaju radi o 'specifičnoj vrsti terora izrasloj iz fanatičnog i plemenskog vjerovanja u nadmoć bijelaca.' Taj teror opisao je kao 'kult nasilja' koji je bio usmjeren protiv crnaca, Židova, Azijaca i homoseksualaca te ih smatrao 'nižom vrstom'.

'Taj oblik terorizma može se sažeti u sintagmu 'bijeli džihad'. Drugim riječima 'sveti rat'.'

Porota je doznala i da je Bogunovich ranije ove godine s još četvoricom muškaraca osuđen zbog širenja mržnje na rasnoj osnovi nakon što je lijepio plakate grupe National Action po kampusu sveučilišta Aston.

Optužene se također povezuje i s drugim prominantnim članovima zabranjene organizacije.

Također, u telefonu Claudie Patatas i Adama Thomasa pronađene su i fotografije arsenala oružja ekstremista Mikka Vehvilainena. Thomas je osim toga optužen i za posjedovanje terorističkih dokumenata, točnije Anarhističke kuharice (Anarchist's Cookbook – knjižica iz 1971. s uputama za izradu eksploziva).

Optuženi trojac niječe sve što im se stavlja na teret, a suđenje za koje se pretpostavlja da će trajati oko četiri tjedna, nastavlja se.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:47