SEDMOGODIŠNJA ISTRAGA

NEPOTREBNI RAT Tony Blair prokazan kao glavni krivac zbog britanske invazije u Iraku!

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 06.07.2016. u 13:07

REUTERS

Čelnik komisije koja je istraživala i ocjenjivala britansko sudjelovanje u ratu u Iraku, Sir John Chilcot, nakon sedam godina posla iznio je zaključke svojeg tima koji jasno i žestoko kritiziraju odluku tadašnjeg britanskog premijera Tonyja Blaira da zajedno s SAD-om započne ratni vihor koji je potpuno devastirao Irak.

Britanski Guardian ukratko je sumirao zaključke Chilcota:

Za početak, odluka da UK napadne i okupira suverenu državu prvi put nakon Drugog svjetskog rata imala je "najozbiljnije posljedice" i po Britaniju i po Irak. 

Komisija smatra da nije bilo neposredne prijetnje od tadašnjeg režima Saddama Husseina, iako je on nedvojbeno bio "brutalni diktator":

 - Zaključili smo da je UK krenula u invaziju na Irak prije nego što su bile iscrpljene sve druge opcije za mirno razoružanje. Rat nije bio zadnja utočiste u tom slučaju - navodi Chilcot. Umjesto toga, komisija smatra da se moglo nastaviti sa strategijom nadziranja i kontroliranja opasnosti još neko vrijeme.

Nadalje, prosudba o opasnosti koju je pružalo iračko oružje masovnog uništenja, a kojom se opravdavala invazija, bila je predstavljena u to vrijeme sa sigurnošću koja nije bila opravdana. 

Treće, usprkos eksplicitnim upozorenjima, posljedice invazije bile su podcijenjene. Planiranje i pripreme za Irak nakon Saddama bile su nedostatne.

Naposljetku, tadašnja vlada nije ostvarila ciljeve koje je zacrtala prije invazije. Zbog svega toga je do srpnja 2009. poginulo 200 Britanaca i najmanje 150 000 Iračana, vjerojatno i više, a preko milijun je raseljeno.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo