UHIĆEN PO TJERALICI

NEPOZNATI DETALJI O BOSANCU KOJI JE UHIĆEN ZBOG JEDNOG OD NAJGORIH TERORISTIČKIH NAPADA U EUROPI Najviše je volio surađivati s opasnim Hrvatom Grbešom

 
 Reuters

Ured javnog tužitelja u Dresdenu potvrdio je da je u policijskoj operaciju u tom gradu uhićen Adis Abaz iz Zenice, kojeg se sumnjiči da je s hrvatskim državljaninom Nicolasom Mathieuom Grbešom prodao kalašnjikove pripadnicima ISIL-a koji su 2015. godine u koncertnoj dvorani Bataclan ubili 180 osoba.

Abaz je, prema navodima njemačke policije, uhićen 20. lipnja u okolici Dresdena po tjeralici koju je za njim raspisala belgijska policija.
Naime, francuska je policija tijekom istrage o masakru u Parizu na jednom kalašnjikovu koji je korišten u napadu pronašla trag DNK Adisa Abaza. On je rođen 1979. godine u Zenici, a svim policijama u regiji, pa i hrvatskoj, poznat je kao organizator šverca oružja, droge i ljudi.

Godine 2011. godine na sudu BiH pravomoćno je osuđen na dvije i pol godine zbog trgovine drogom. Šest godina kasnije priveden je u BiH zbog krijumčarenja oružja iz te zemlje prema Sloveniji te dalje prema zemljama EU. Uhićen je nakon što je policija u Sloveniji otkrila posebno prerađeno vozilo za šverc naoružanja u kojem je bilo nekoliko desetaka komada automatskog oružja. Abazu je tada određen pritvor, ali je brzo iz njega izašao bez ikakve optužbe.

Šverc oružja

No, u ožujku ove godine sud u BiH potvrdio je optužnicu protiv njega kojom ga se tereti da je organizirao i vodio organiziranu kriminalnu skupinu koja se bavila međunarodnim švercom oružja. No, prema našim podacima, Abaz podizanje optužnice nije dočekao u BiH. U studenome prošle godine ilegalno je pobjegao u Njemačku, gdje se skrivao sve do prošlog tjedna.

Prema neslužbenim informacijama, njemačka policija pokrenula je intenzivnu potragu za njim nakon što su u veljači uhitili dvojicu državljana BiH sa 17 ručnih bombi. Istraga ih je dalje usmjerila prema Abazu. On je nakon uhićenja odmah ispitan na njemačkom sudu i sada čeka izručenje u Belgiju.

Švercom oružje iz BiH u zemlje zapadne Europe, Abaz se povezao i s hrvatskim državljaninom Nicolasom M. Grbešom, kojeg se u Belgiji povezuje s trgovinom oružja i razbojništvima. Rođen je 1970. godine u Liègeu, a osim hrvatskog ima i belgijsko državljanstvo.
Povezivan je s mafijaškom organizacijom poznatom kao “Pokret Marcela Habrana”, koja se teretila za teška ubojstva, oružane pljačke, a osuđen je za oružani napad na kombi u Saint Nicolasu 2002. godine.

U listopadu prošle godine prilikom potjere pucao je na belgijske policajce, od kojih je dvojicu teško ranio.
Nakon što je pobjegao belgijska policija za njim je raspisala međunarodnu tjeralicu. Krajem prošle godine lociran je u Sarajevu, gdje ga je uhitila policija BiH te je izručen Belgiji.

Grbešu se povezuje da je bio u kontaktu s pripadnicima ISIL-a u Belgiji. Naime, belgijska policija tvrdi da je 2015. godine Grbeša bio u kontaktu s Ibrahimom El Bakravijem. On je jedan od ISIL-ovih bombaša samoubojica koji je 2016. godine sudjelovao u terorističkom napadu na aerodromu u Bruxellesu. Sada se sumnja da je Grbeša iskoristio svoje veze s belgijskim ćelijama ISIL-a i s Abazom prodao oružje napadačima u Bataclanu.

Napadači su ukupno koristili osam kalašnjikova, a nakon napada bilo je puno nagađanja o njihovu porijeklu. Nagađalo se da je oružje iz Srbije ili iz Hrvatske. No, najnovije uhićenje u Dresdenu i činjenica da je na oružju pronađen trag DNK poznatog krijumčara oružja iz Bosne i Hercegovine ukazuje da je oružje u Pariz stiglo iz te zemlje. Ovo je samo jedna od poveznica napada u Parizu s ovim područjem.

Naime, vrlo brzo nakon masakra otkriveno je da je jedan od napadača u Bataclanu u Europu stigao preko Hrvatske. Naime, istragom je ustanovljeno da je jedan od terorista u Europu kao izbjeglica ušao preko Grčke sa sirijskom putovnicom. On je 8. listopada 2015. registriran je u kampu u Opatovcu koji je napustio, i iz Hrvatske otišao u Mađarsku, pa u Austriju. Nije bio ni u jednom Interpolovu registru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:20