KAOS U ZEMLJI

NEREDI U BURKINI FASO Novim pučem pukovnik Zida preuzeo vlast

Burkinese Lieutenant-Colonel Issaac Zida of the presidential guard reads a press release by the army chief after the resignation of Burkina Faso's president in Ouagadougou on October 31, 2014. Burkina Faso's embattled President Blaise Compaore announced that he was stepping down to make way for elections after a violent uprising against his 27-year rule. His resignation came as tens of thousands of protesters demanded that he quit immediately after a day of unrest that saw mass demonstrations, with protesters storming and setting fire to parliament. AFP PHOTO / ISSOUF SANOGO
 ISSOUF SANOGO/AFP

ZAGREB - Potpukovnik Isaac Zida objavio je u noći na subotu na radiju Omegi da preuzima dužnost šefa države u Burkini Faso i Reuters ocjenjuje da je riječ o puču protiv vojnog zapovjednika Honorea Traorea koji je nešto prije priopćio da on preuzima vlast.

Zida je pozvao zapadnoafrički regionalni blok ECOWAS te međunarodnu zajednicu da podupru novu vladu u Ouagadougouu.

"Preuzimam dužnost šefa države i pozivam EVOWAS i međunarodnu zajednicu da pokažu razumijevanje i potporu novoj vladi", rekao je.

Reuters prenosi izjave stanovnika glavnoga grada da su prije radijske objave čuli nekoliko minuta žestoke pucnjave u blizini predsjedničke palače. Masovni prosvjedi natjerali su predsjednika Blaisea Compaorea da se povuče nakon 27-godišnje vladavine.

Vojska je u četvrtak navečer preuzela vlast u Burkini Faso i objavila raspuštanje vlade i Narodne skupštine te uvela policijski sat, pošto su čitavog dana ljudi prosvjedovali na ulicama protiv režima Blaisea Compaorea koji je na vlasti bio 27 godina.

Predsjednik Compaore koji je na vlast došao državnim udarom 1987. objavio je u petak da odstupa s dužnosti, a vlast je preuzeo vojni zapovjednik Traore, javili su televizija i radio.

"U želji da očuvam demokratske vrijednosti, kao i socijalni mir, objavljujem da napuštam vlast kako bih omogućio tranziciju" prema slobodnim i transparentnim izborima u roku od 90 dana, rekao je Compaore u priopćenju pročitanom na televiziji.

Nezadovoljni stanovnici Burkine Faso u četvrtak su zapalili zgradu parlamenta, a nekoliko stotina osoba ušlo je i u zgradu radija i televizije. Oni su tražili da vlast odustane od planova ustavnih reformi po kojima bi se aktualni predsjednik mogao ponovno kandidirati. Režim je potom objavio da odustaje od tog plana, ali oporba je tražila ostavku predsjednika.

Tijekom noći na petak Compaore je rekao da je "razumio" poruku naroda, ali nije govorio o ostavci već o tome kako je otvoren za pregovore.

General oružanih snaga Burkine Faso Honore Traore kazao je u petak da je preuzeo vlast nakon ostavke Compaorea. Nekoliko stotina vojnika i u četvrtak se pridružilo prosvjednicima.

Afrička unija izrazila je "veliku zabrinutost" zbog krize neobičnih razmjera za Afriku južno od Sahare i pozvala je "sve strane da budu suzdržane", a je Europska unija pozvala je na "što bržu uspostavu dijaloga" i na prekid nasilja.

Burkina je zapala u krizu 21. listopada kada je predsjednik najavio ustavne promjene koje bi omogućile tri predsjednička mandata umjesto sadašnja dva.

Najmanje troje prosvjednika ubijeno je u četvrtak, a veliki broj je ranjen u sukobima sa snagama sigurnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:25