TAJNI RAT IZRAELA I IRANA

Nespretni bombaš dio je iranskog tajnog tima za ubojstva Izraelaca

Cilj iranskog bombaša u Bangkoku, koji je prekjučer u bijegu od policije eksplozijom ranio četiri osobe i samoga sebe, bila su ubojstva izraelskih diplomata na Tajlandu, uključujući i samog izraelskog veleposlanika, tvrde tajlandske vlasti.

Izrael za planiranje napada na Tajlandu optužuje Iran, baš kao i za napade na izraelske diplomate u Indiji i Gruziji u ponedjeljak kada je u New Delhiju bomba postavljena ispod diplomatskog automobila ranila suprugu izraelskog veleposlanika, dok je slična eksplozivna naprava pronađena (i onesposobljena) ispod automobila ambasade u Tbilisiju.

Zamjena za pravi rat?

Analitičari tvrde da prikriveni rat Irana i Izraela zbog nuklearnog programa - u kojemu misteriozno umiru i iranski nuklearni znanstvenici, za što Teheran optužuje izraelski Mosad - tako postaje sve javniji, a jedino nije jasno jesu li ubojstva ključnih pojedinaca po svijetu zamjena za pravi rat ili tek njegova prethodnica. Već se neko vrijeme spekulira da bi Izrael, uz američku pomoć ili bez nje, mogao bombardirati iranske nuklearne lokacije ako procijeni da je Teheran došao preblizu atomskoj bombi. Iako je Iran jučer objavio da je uspio proizvesti “novu generaciju” bržih, efikasnijih centrifuga za obogaćivanje urana, zasad se očekuje da bi Izrael mogao napade na svoje diplomate iskoristiti za dodatni pritisak na iransko vodstvo.

Izraelski veleposlanik u Bangkoku, Itzhak Shoham, rekao je da su bombe pronađene u kući tajlandskog napadača slične onima koje su korištene u Indiji i Gruziji - imale su magnet pomoću kojega su se mogle prikvačiti za automobile.

- Zbog toga možemo pretpostaviti da su pripadali istoj terorističkoj mreži - rekao je Shoham.

Dodao je da činjenica da su uhićena dvojica Iranaca - dok je još jedan pobjegao - “ne ostavlja mnogo prostora za zaključke o tome tko stoji iza toga”.

Osvetnički pohod

Visoki dužnosnik tajlandskih obavještajnih službi rekao je da su trojica muškaraca “činila tim za ubojstva čije su mete bili izraelski diplomati, uključujući veleposlanika” te da im je plan bio prikvačiti bombe na automobile.

Mnogi su komentatori primijetili da su napadi u sve tri zemlje planirani ili izvedeni na sličan način i sa sličnom vrstom bombi kao i posljednja tri ubojstva iranskih znanstvenika, pa pretpostavljaju da je riječ o iranskoj osveti. No, Teheran je negirao odgovornost za bombe i u Indiji i u Gruziji i na Tajlandu. Štoviše, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Ramin Mehmanparast insinuira da je Izrael sam inscenirao incidente.

Traži se pomagačica

- Odbacujemo optužbe cionističkog režima i optužujemo ga da pokušava naštetiti prijateljskim i povijesnim vezama Irana i Tajlanda - izjavio je glasnogovornik.

Uhićeni Iranci - ranjeni napadač i jedan od njegovih cimera - u međuvremenu su optuženi po četiri točke za posjedovanje eksploziva, izazivanje ilegalne eksplozije u javnom prostoru i pokušaj ubojstva policajaca i građana. Naime, bombašu, koji je identificiran kao 28-godišnji Iranac Saeid Morati, u utorak je prvo u kući slučajno eksplodirala bomba, pa se dao u bijeg te još jednu bombu bacio na taksista koji mu je odbio stati, a potom još jednu na policiju. Njegov je cimer Mohamad Hazaei uhićen na aerodromu dok se pokušavao ukrcati u zrakoplov za Maleziju, a drugi cimer uspio pobjeći iz zemlje, ali je uhićen u Maleziji. Policija traži još jednu Iranku koja je prvotno iznajmila kuću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:24