ŽIVOT NAGLAVAČKE

NESRETNA SUDBINA SIROMAŠNOG SLASTIČARA Na tekućem računu imao milijune, a da to nije ni znao, na kraju ga i uhitili

 
IIlustracija
 Profimedia, Alamy

Pakistanski prodavač sladoleda koji živi u sirotinjskoj četvrti Karachija ostao je u potpunoj nevjerici nakon što je saznao da je više od godinu dana bio nesuđeni vlasnik bankovnog računa na kojemu je bilo 15,8 milijuna eura.

Muhammada Abdula Qadira priveli su prošloga mjeseca na saslušanje zbog ogromnog iznosa na računu, koji je isplivao u sklopu istrage o masovnom pranja novca koji uključuje desetke lažnih bankovnih računa.

- Ja sam najnesretniji čovjek na svijetu. Kada sam saznao za milijune na računu, novci više nisu bili tamo, rekao je 52-godišnjak u televizijskom intervju.

Za Guardian je izjavio kako mu se život okrenuo naglavačke kada je saznao da je postao milijunaš praznih džepova.

Savezna istražna agencija (FIA) istražuje najmanje 77 bankovnih računa, otvorenih na imena radnika, zaštitara i drugih 'običnih' građana, za koje se vjeruje da su dio velike operacije prljavog novca u sklopu koje je pronevjereno 247 milijuna eura. Trag novca vodi čak do bivšeg pakistanskog predsjednika Asifa Alija Zardarija.

Prije dvije godine Narodna banka Pakistana informirala je istražitelje o sumnjivim transakcijama na lažnom računu sladoledara, koji je bio otvoren između 2014. i 2015. godine, kada su netaknuti milijuni povučeni.

Istragom je utvrđeno kako Qadir nije imao veze s tim novcem nakon što im je više puta ispričao kako nije znao za taj novac, iako je sam račun otvoren valjanom kopijom njegove osobne iskaznice. Qadir im je priznao kako nije mogao potpisati transakciju iz jednostavnog razloga - nepismen je.

- Zar bih živio u ovakvoj bijedi da imam milijune na računu?, rekao je sladoledar na drugom saslušanju sumnjičavim istražiteljima kada ih je 19. rujna pozvao u svoju kuću da se sami uvjere u kakvim uvjetima živi.

Skandal u koji je ni kriv ni dužan bio upleten samo je dodatno osiromašio Pakistanca. Otac dvoje djece nije se mogao vratiti na posao nakon što se vijest proširila kvartom, a prije toga zarađivao je bijednih 3,4 eura po danu prodajući sladoled.

- Ljudi su me provocirali, govorili mi: 'Pogledaj milijunaša, prodaje sladoled', ispričao je Qadir za Guardian sa suzama u očima, a njegova ga je majka, iz straha da bi glasine o navodnom bogatstvu mogle privući otmičare, savjetovala da ostane doma.

- Volio bih da je moj prijatelj ostavio kolica sa sladoledom i zaista postao milijunaš, izjavio je Shaheryar, koji blizu njega prodaje slanutak.

- To nažalost nije bio slučaj.

Dužnosnik FIA-e nije želio potvrditi da je Qadirov račun otkriven u sklopu istrage o pranju novca jer im je zabranjeno u javnost iznositi pojedinosti o slučaju. Tek je priznao kako je iznos na računu bio ogroman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:10