HIT PROIZVOD

NESTAO S POLICA Ikein vuk postao simbol protesta protiv vlade: Odmah je rasprodan, nova tura stiže 2014.

Plišani vuk kakav se prodaje u Ikeinim trgovinama postao je neobičan simbol protesta u Hong Kongu i odmah je rasprodan. Riječ je o igrački s likom vuka iz Crvenkapice, a u Hong Kongu se proslavio kad ga je ovoga vikenda jedan prosvjednik protiv politike vlade bacio na hongkonškog vođu CY Leunga.

U ponedjeljak su s Ikeinih polica planuli svi vukovi. Prosvjednik je bacio vuka na Leunga zato jer njega kritičari već neko vrijeme zovu “vuk”, po jednoj kantonskoj prostoj riječi koja zvuči slično.

Glasnogovornik Ikee u Hong Kongu BBC-ju je rekao da su kupci od sedam ujutro kad se otvara trgovina stajali u redu sve dok svi vukovi nisu rasprodani. Ikea ne želi komentirati politički kontekst svog neočekivanog hit proizvoda ali uvjerava javnost da nijedan njihov proizvod koji se prodaje u Hong Kongu, uključujući liniju plišanih igračaka, nema kinesko ime.

Vuk se zove Lufsig isto kao i svugdje u svijetu. Mali PR problem je što Ikeina kineska web stranica prikazuje tog vuka s kineskim imenom, koje zaista zvuči kao spomenuta prostota na kantonskom, a opisuje prepredenu osobu, žicara, ljigavca. Kako bilo, hongkonški Ikea vuk sad ima i svoju Facebook stranicu s fotografijama vuka na raznim lokacijama i fotomontažama u kojima su mu stavili Leungovu glavu.

Leunga je lani specijalni odbor imenovao upraviteljem Hong Konga i otpočetka je izuzetno nepopularan, naročito zbog svojih veza s Pekingom i nesposobnosti da uvede zakon o univerzalnom pravu glasa koji bi stanovnicima Hong Konga omogućio da 2017. sami izaberu njegova nasljednika.

Tolerantniji analitičari priznaju Leungu da na drugim područjima ima rezultata, energično se bacio na povećanje hongkonškog stambenog fonda i pogodnosti za građane s niižim prihodima.

Ikea je najavila da će nova tura vukova stići početkom siječnja. Od svake plišane igračke prodane u Ikei iznos u vrijednosti od osam kuna uplaćuje se Unicefovu fondu Save the Children.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:20