NEUSPJELA DEPORTACIJA

NESTVARNA SCENA NA HEATHROWU Mladić iz Afganistana histerizirao i plakao pri ulasku u avion, pilot izašao iz kokpita i poručio: 'Neću letjeti!'

 
Samim Bigzad

U londonskoj zračnoj luci Heathrow danas se odvila nadrealna scena koja je potakla brojne rasprave u Velikoj Britaniji. Svjedoci tvrde da su policajci u avion na silu gurali mladića koji je histerizirao i urlao, a nakon nekoliko minuta izašao je pilot i svima poručio.

- Neću letjeti!

Što se zapravo dogodilo? Poslije incidenta je otkriveno da je izbezumljeni mladić bio 22-godišnji Samim Bigzad, Afganistanac koji je u Velikoj Britaniju tražio azil tvrdeći da je u svojoj domovini već mrtav čovjek, piše Independent. Kaže da mu talibani prijete da će mu odrubiti glavu. Međutim, Ured za imigraciju nije imao razumijevanja za njegove probleme te su mu hladno odbili zahtjev za azilom. Štoviše, priveli su ga i preko noći odveli u zračnu luku.

Kada je Samim shvatio što se događa potpuno je izgubio živce. Svjedoci tvrde da je počeo histerizirati, plakati i urlikati:

- Pustite me, molim vas. Ubit će me u Afganistanu!

Sve te vapaje prestravljenog Afganistanca slušao je i pilot Turkish Airlinesa koji je nakon kratkog razmišljanja izašao iz kokpita i rekao svima:

- Ne idemo nikamo! Sigurnost putnika mi je na prvom mjestu...

Ostaje jedino nepoznato na što je pilot mislio s ovom drugom rečenicom. Neki tvrde da nije htio voziti očajnog čovjeka koji je u tim trenucima bio spreman na sve, a drugi tvrde da se smilovao mladiću i odlučio ga spasiti. Kako god bilo, mladić je prevezen u imigracijski centar u Gatwicku i barem nakratko je spašen muka.

Priču o njemu možda je čuo i prije ukrcavanja budući da su brojni aktivisti na aerodromu upoznavali osoblje i putnike sa životnom dramom Samima.

Naime, mladić je u domovini radio kao građevinski radnik za vladine i američke tvrtke što je razjarilo talibane koji su ga ubrzo proglasili neprijateljem. Stalno je primao prijetnje, a on je toj priči odlučio stati na kraj 2015. godine kada se u kamionu prošvercao u Veliku Britaniju. Međutim, azil nije dobio i Britanci su ga odlučili deportirati iz zemlje...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:27