FORMIRANJE VLASTI

NETANYAHU IPAK IZVISIO Izraelski predsjednik dao je u nedjelju mandat za sastav nove vlade Bennyju Gantzu

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 15.03.2020. u 19:12

Leader of Israel's Blue and White electoral alliance Benny Gantz delivers a statement in the central Israeli city of Ramat Gan, on March 7, 2020. (Photo by Ahmad GHARABLI / AFP)
AFP

Benny Gantz

Izraelski predsjednik Reuven Rivlin dao je u nedjelju mandat za sastav nove vlade Bennyju Gantzu, nakon današnjih konzultacija s liderima parlamentarnih stranaka.

Na nedavnim izborima u Izraelu najveći broj glasova dobila je stranka Likud aktualnog premijera Benjamina Netanyahua ali on nije uspio osigurati dovoljnu potporu u parlamentu.

Gantz, lider centrističkog saveza Plavo-bijeli dobio je tijekom dana potporu dvije ključne stranke, u pokušaju da osigura mandat.

"Sutra oko podneva, predsjednik će dati zadaću formiranja vlade čelniku (centristričkih Plavo-bijelih) Bennyju Gantzu", rekao je u priopćenju ured predsjednika Rivlina.

U nedjelju je odlučeno i da će proces za korupciju protiv Benjamina Netanyahua biti odgođen za dva mjeseca, do svibnja, zbog pandemije koronavirusa.

Ministarstvo pravosuđa kazalo je da će suđenje, koje je trebalo početi 17. ožujka čitanjem optužnice za tri slučaja korupcije protiv izraelskog premijera s najdužnim stažom, početi 24. svibnja.

Izdvajamo