IZLAZNE ANKETE

NETANYAHU VODI NA IZRAELSKIM IZBORIMA, ALI NEMA VEĆINU 'Pobjeda je posebice slatka. Limune smo pretvorili u limunadu'

 AFP

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu vodi na izborima održanim u ponedjeljak ali nema većinu potrebnu za sastavljanje vlade, pokazuju izlazne ankete.

Netanyahu, čelnik desne stranke Likud, je na temelju prvih projekcija tri najveće izraelske televizije proglasio pobjedu na izborima nad bivšim čelnikom oružanih snaga Bennyjem Gantzom i njegovom Plavo-bijelom strankom centra.

Najnoviji rezultati izlaznih anketa, međutim, pokazuju da Netanyahuu i njegovim saveznicima nedostaju dva zastupnička mjesta u izraelskom parlamentu što nagovješćuje moguću novu pat poziciju.

Po prvim projekcijama tri najveće izraelske televizije Likud i njemu bliske stranke, ultraortodoksne stranke Shass i Ujedinjeno židovstvo Tore te lista radikalne desnice Yamina, osvajale su 60 od 120 zastupničkih mjesta u Knessetu.

"Hvala!", objavio je Netanyahu na Twitteru nedugo nakon objave tih anketa.

"Pobijedili smo zahvaljujući našoj vjeri u naš put i zahvaljujući Izraelcima", poručio je Netanyahu objavljujući "golemu pobjedu" na Twitteru u utorak nakon ponoći.

No po najnovijim rezultatima izlaznih anketa taj je broj pao na 59 što bi Netanyahuu moglo otežati stvaranje koalicije.

Za većinu u parlamentu potreban je 61 zastupnik. Likud po projekcijama osvaja 36 ili 37 zastupnika a Plavo-bijela stranka 32 do 34 te sa saveznicima može imati 52 do 54 zastupnika.

Zajednička lista, većinom arapska, koju predvodi Ahmad Tibi po anketama je dobila 14 ili 15 zastupnika dok je na prethodnim izborima u rujnu dobila 13 zastupničkih mjesta.

Kao i na prethodnim izborima ključnu ulogu u formiranju vladajuće koalicije mogla bi imati ultranacionalistička, ali sekularna, stranka Avigdora Libermana koja po projekcijama osvaja šest ili sedam zastupnika.

Liberman, koji je odbio suradnju s dvije ultraortodoksne stranke, Netanyahuove saveznice, rekao je da njegova stranka čeka konačne rezultate ali je obećao i da neće "ni milimetra" odstupiti od svojih stajališta.

Objava prvih rezultata na temelju prebrojavanja glasačkih listića očekuju se u utorak no službeni rezultati bit će objavljeni za osam dana.

Izraelski predsjednik Reuven Rivlin vjerojatno će za mandat za sastavljanje iduće vlade dati Netyanahuu jer predsjednik tradicionalno mandat daje najvećoj stranci, u ovom slučaju Likudu, osim ako Vrhovni sud ne presudi da optuženi čelnik stranke nije prikladna osoba za sastavljanje vlade.

Tko god dobije mandat ima šest tjedna za formiranje vladajuće koalicije.

Benjamin Netanyahu je optužen za korupciju, malverzacije i zlouporabu povjerenja i bit će prvi izraelski premijer na dužnosti kojemu se sudi. Prvo suđenje bi trebalo početi 17. ožujka a Netanyahu niječe da je kršio zakon.

Tijekom žestoke kampanje koja je bila više usredotočena na osobe nego na politike desne i vjerske stranke obećale su pridružiti se vladi pod vodstvom Likuda.

Netanyahu je kampanju vodio na svojoj platformi "sigurnost na prvom mjestu" ističući sebe kao političara čvrste ruke.

Gantza je opisivao kao "kukavicu" i isticao kako će mu trebati potpora arapskih političara u parlamentu za formiranje vlade te da će mu to vezati ruke.

Gantz je tijekom kampanje Netanyahua optuživao da želi ostati na vlasti kako bi donio zakone pomoću kojih bi izbjegao suđenja.

"Dok čekamo konačne rezultate nema sumnje da je premijer Netanyahu dobio značajan politički mandata od izraelskog naroda", ocjenjuje Yohanan Plesner predsjednik Izraelskog instituta za demokraciju. "Izraelci su izrazili svoju potporu čovjeku za kojega smatraju da im je donio sigurnost i boljitak".

U posljednjim danima kampanje ispitivanja javnog mišljenja predviđala su nastavak pat pozicije no odaziv birača je bio visok, 71 posto, bez obzira na zabrinutost zbog širenja zaraze koronavirusom.

"Kakav radosna večer", rekao je Netanyahu mnoštvu koje ga je bučno pozdravljalo u izbornom stožeru Likuda u Tel Avivu.

"Pobjeda je posebice slatka jer je to pobjeda unatoč svim očekivanjima... Limune smo pretvorili u limunadu".

Ovo su bili treći izbori u Izraelu u manje od godinu dana i trebali su konačno omogućiti formiranje nove vlade. Netanyahu i Gantz već dvaput ove godine nisu uspjeli dogovoriti vladu nacionalnog jedinstva, prvi put nakon izbora u travnju, a drugi nakon rujanskih izbora.

Na prethodnim izborima Gantzov savez stranaka centra i ljevice osvojio je 57 a Netanyhuov blok 55 zastupnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:29