TROSATNO ISPITIVANJE

NEVEN MIMICA NA SASLUŠANJU Želi li postati povjerenik EK, mora odgovoriti na 45 pitanja

 Tomislav Krišto/CROPIX

U ponedjeljak poslijepodne počelo je saslušanje Nevena Mimice od strane europskih parlamentaraca uoči odluke o potvrdi njegova imenovanja povjerenikom u Europskoj komisiji.

Hrvatski kandidat za povjerenika Europske komisije Neven Mimica izdvojio je tri prioriteta kojih će se držati bude li potvrđen na mjestu povjerenika za međunarodnu suradnju i razvoj te je istaknuo da će podupirati vodeću ulogu EU kao globalnog borca za razvoj, vodećeg donatora i najistaknutijeg partnera.

Mimica je u uvodnom govoru na početku saslušanja koje će trajati tri sata izjavio da se razvojna politika EU temelji na solidarnosti, temeljnoj vrijednosti EU te da je cilj te politike stvaranje partnerskih odnosa utemeljenih na zajedničkim interesima.

Mimica je rekao da će u svojem radu, bude li potvrđen za povjerenika, imati tri prioriteta. Prvi prioritet je borba protiv siromaštva, za održivost i zaštitu ljudskih prava, zatim pokretanje pregovora o novim razvojnim ciljevima za razdoblje nakon 2015. godine, a treći prioritet je usklađeno djelovanje i suradnja s dosadašnjim i novim donatorima.

Mimica je također obećao parlamentarcima da će s njima tijesno surađivati.

"Budem li potvrđen, tražit ću redovitu i usku suradnju s Europskim parlamentom, kako bismo ostvarili zajedničku viziju", rekao je Mimica.

Nakon uvodnog izlaganja, zastupnici su počeli s pitanjima, a prvi na redu bio je zastupnik HDZ-a Davor Stier, koji ga je pitao hoće li se unutar novog globalnog razvojnog okvira zauzimati za manji broj ciljeva, jer previše ciljeva često znači da ne se ne može ostvariti nijedan.

Mimica se složio s konstatacijom iz pitanja i rekao kako treba raditi na manjem broju ciljeva kako se ne bi izgubio fokus na ono što je najpotrebnije u razvojnoj politici.

Zastupnici će Mimici tijekom trosatnog saslušanja postaviti 45 pitanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:16