SRAMOTA

NEVIĐENA ŠLAMPAVOST SLOVENSKE VOJSKE Ostavili kamion s deset tisuća komada streljiva na parkingu i otišli spavati, ujutro ih je dočekalo iznenađenje

Vojnici su poduzeli mjere nadzora: uzeli su sobu s pogledom na parking i par puta noću obišli kamion
 Slovenskavojska.si

Dva pripadnika Slovenske vojske 2. listopada u popodnevnim satima dovezla su kamion s deset tisuća komada streljiva i nepoznatom vojnom opremom u Leipzig.

Put u Mali

Prema planu, streljivo su trebali dovesti na tamošnji aerodrom 3. listopada, jedan sat prije polijetanja aviona za Mali gdje su stacionirani slovenski vojnici kojima je to streljivo bilo namijenjeno. No, dvojica vojnika su put od 830 kilometara prošla prebrzo pa su se našli u problemu - gdje se smjestiti, gdje prespavati i dočekati sutrašnji let. Vjerojatno nakon konzultacija s nadređenim časnikom donesena je najlogičnija odluka: ostavit će kamion s deset tisuća komada streljiva na parkiralištu hotela najbližeg aerodromu i uzeti hotelsku sobu.

S obzirom na to da je riječ o povjerljivom teretu, recepcioneru ni riječi o tome što je u kamionu, ali ni njemačkoj policiji, a kamoli savezničkoj njemačkoj vojsci. Poduzete su i stroge mjere nadzora kamiona i tereta - vojnici su uzeli sobu s pogledom na parking i kamion, a s vremena na vrijeme planirali su i obići kamion. Nakon dogovora otišli su spavati.

No, prilikom jednog obilaska kamiona, 3. listopada rano ujutro, šok. Vojnik je primijetio da je cerada kamiona prerezana. Prebrojavanjem sanduka utvrdio je da nedostaje tisuću komada metaka kalibra 5,56 milimetara i tisuću komada metaka kalibra 9 milimetara. Dakle, streljivo za automatsku pušku i pištolj. Vojnici su tada uzbunili njemačku policiju i svoje nadređene.

“Ovaj je događaj za Slovensku vojsku nedopustiv. U Glavnom stožeru Slovenske vojske smo ogorčeni jer se takvo što profesionalnoj vojsci kao što je slovenska ne smije dogoditi. Pokrenuli smo detaljnu istragu, dva vojnika i njihov nadređeni su suspendirani”, rekao je novinarima glasnogovornik Slovenske vojske Simon Korez.

Pojasnio je kako je nedopustivo da se na takav način osigurava kamion sa streljivom jer za takvo što postoje stroga pravila NATO-a. No, Korez nije znao odgovoriti na najlogičnija pitanja: zašto o svemu nije obaviještena njemačka vojska i zašto nije zatraženo da se kamion smjesti u neku tamošnju vojarnu, a vojnici prespavaju na vojničkim krevetima. Rekao je da su vojnici na put krenuli 2. studenoga u 5 sati ujutro.

Strah od gužve

Možda malo rano, ali Korez napominje kako se smatralo da bi na putu moglo biti gužve i sličnih neprilika koje bi mogle usporiti putovanje pa se nije željelo riskirati da se zakasni na aerodrom. No, na kraju je ispalo da je kamion došao dan ranije. Glasnogovornik je objavio da materijalna šteta iznosi tek oko 100 eura, ali je velika šteta počinjena samoj Slovenskoj vojsci. Na velikoj muci je sada i njemačka policija jer se “zahvaljujući” slovenskim vojnicima 2000 komada streljiva našlo na crnom tržištu gdje je to jako tražena roba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 12:14