ČUDO U KINI

NEVJEROJATNA PRIČA: BRAČNI PAR NAKON 32 GODINE PRONAŠAO OTETOG SINA Otmičari su ga kao dvogodišnjaka prodali za 690 eura

 
Maov prvi susret s majkom nakon 32 godine
 AFP

Kineskom paru čiji je tada dvogodišnji sin otet iz hotela 1988. godine dijete se vratilo nakon punih 32 godine.

Mao Yin otet je kada je imao samo dvije godine dok je njegov otac otišao po malo vode. Njegovi roditelji pokrenuli su opsežnu potragu za mališanom po čitavoj zemlji te su distribuirali više od 100 tisuća letaka, sve bez rezultata. Ovog ponedjeljka na policijskoj tiskovnoj konferenciji ponovno su spojeni, a danas 34-godišnji muškarac rekao je kako namjerava provesti malo vremena sa svojim roditeljima.

- Željela bih se zahvaliti desecima tisuća ljudi koji su nam pomogli - rekla je dječakova majka Li Jingzhi.

Mao je rođen 23. veljače 1986. Bio je, opisala je majka, "jako bistro, slatko i zdravo dijete", donosi BBC.

This photo taken on May 18, 2020 shows Mao Yin (R) with his mother Li Jingzhi after they were reunited in Xian, in China's northern Shaanxi province. - A Chinese man who was kidnapped as a toddler 32 years ago has been reunited with his biological parents, after police used facial recognition technology to track him down. (Photo by STR / AFP) / China OUT
STR / AFP

Osnovali udrugu

Kobnog 17. listopada 1988. njegov otac Mao Zhenjing vozio ga je kući iz jaslica u gradu Xian. Dječak se požalio da je žedan, pa je otac zastao pred obližnjim hotelom kako bi zatražio vode. Sve je trajalo vrlo kratko, no dječaka više nije bilo u automobilu.

Roditelji su učinili sve kako bi ga pronašla, a majka je dala otkaz na poslu kako bi se mogla posvetiti samo potrazi. Letci su podijeljeni u više od deset kineskih provincija. Par se pojavljivao na velikim televizijskim postajama kako bi zamolili pomoć, a tijekom godina istražili su više od 300 tragova.

Potom su 2007. osnovali volontersku grupu "Djetešce, vrati se kući", kako bi pomogli drugim roditeljima u sličnoj situaciji. Tijekom tog vremena pomogli su vratiti 29 djece njihovim obiteljima, no Mao je i dalje bio izgubljen.

U travnju je policija dobila informaciju od muškarca iz provincije Sichuan na jugozapadu Kine, od Xiana udaljene oko tisuću kilometara. On je dijete udomio mnogo godina prije, priznao je policiji. Policija je provela DNK testiranje 34-godišnjaka te su potvrdili da je doista riječ o nestalom djetetu. Mao Yin je dobio i novo ime - Gu Ningning i u međuvremenu je pokrenuo tvrtku za uređenje interijera.

This photo taken on May 18, 2020 shows Mao Yin (C) speaking with his mother Li Jingzhi (L) and father Mao Zhenping (R) in Xian, in China's northern Shaanxi province. - A Chinese man who was kidnapped as a toddler 32 years ago has been reunited with his biological parents, after police used facial recognition technology to track him down. (Photo by STR / AFP) / China OUT
AFP
Obitelj je ponovno zajedno

Policija je detaljnom istragom ustanovila kako je Mao prodan paru bez djece za oko šest tisuća juana, odnosno oko 690 eura u današnjoj protuvrijednosti.

Otmice i krijumčarenje djece u Kini su čest problem već desetljećima. Nema službenih brojki, no na stranicama grupe koju su pokrenuli Maovi roditelji još je gotovo 15 tisuća oglasa kojim se traže oteta i nestala muška djeca te oko 7.400 nestalih djevojčica.

Samo 2015. oteto je oko dvadeset tisuća djece. Ministarstvo javne sigurnosti 2009. ustanovilo je bazu DNA uzoraka pomoću koje je pronađeno više od 6.000 djece do danas. A u svibnju 2016. pokrenuta je i javna kampanja "Reunion", kojom se poziva građane na pomoć u spajanju razdvojenih obitelji. Do danas je ta kampanja pomogla u pronalasku više od četiri tisuće djece, piše BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:15