VELIKA ZVJERKA

NEVJEROJATNA PRIČA O NARKOBOSSU S HRVATSKIM DOKUMENTIMA KOJI JE 15 GODINA BJEŽAO POLICIJI 'Uspio je napraviti nešto za što smo mislili da je nemoguće'

Ilustracija
 Pablo Blazquez Dominguez / 2014 Getty Images

Španjolska policija uhitila je krijumčara droge koji je uspješno izbjegavao uhićenje čak 15 godina tako što si je izrezao i spalio jagodice na prstima te ih, s ciljem prikrivanja svojih otisaka prstiju, zamijenio mikroimplantatima, piše Guardian.

Muškarac, čije ime nije objavljeno, uhićen je u utorak u gradu Getafeu u blizini Madrida.

U službenoj izjavi španjolska Policía National navodi da je muškarac, inače iz španjolske regije Asturije, uhićen nakon čak 15 godina bježanja.

- Osumnjičeni je izmijenio svoje otiske prstiju do te mjere da oni više nisu bili prepoznatljivi, kaže se u izjavi.

- Osim što je izrezao i spalio jagodice, koristio je mikroimplantate kože. Također, podvrgao se transplantaciji kose kako ga se ne bi prepoznalo. Koristio je vrlo sofisticirane metode kako bi izmijenio svoje otiske prstiju na obje ruke kako ga se ne bi moglo identificirati. Također, koristio je i implantate kojima je promijenio oblik svojih otisaka prstiju tako da ožiljci ispod njih ne budu vidljivi. To je vrlo sofisticiran proces koji zahtijeva veliku profesionalnost i koji se obavlja kroz period od nekoliko godina, kazala je glasnogovornica policije.

Muškarac za kojim je bilo raspisano nekoliko tjeralica, koristio je lažne dokumente na ime jednog peruanskog državljanina kako bi putovao po svijetu. Također, jedno se vrijeme predstavljao i kao hrvatski državljanin, ali nije poznato je li imao prave ili falsificirane hrvatske dokumente.

- Policajci su uspjeli utvrditi da je u više navrata u proteklih pet mjeseci putovao u Maroko, vjerojatno vezano uz posao krijumčarenja droge, kaže se još u službenoj izjavi.

Kad je uhićen, kod njega su pronađena dva kodirana telefona kakvi se često koriste u kriminalnim krugovima.

Španjolski mediji javljaju da je muškarac bio suradnik krijumčara droge iz Galicije, Sita Miñanca koji je ranije ovoga mjeseca zatvoren na četiri godine i mora platiti šest milijuna eura kazne nakon što je proglašen krivim za pranje novca i krijumčarenje droge.

Inače, Guardian kao kuriozitet navodi da je i Miñancov odvjetnik nedavno kažnjen s 2.000 eura radi korištenja vaporizatora (elektroničke cigarete) tijekom suđenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:48