BIJEG IZ UKRAJINE

NEVJEROJATNA PRIČA Živio je u kući bez struje i vode, pa u jednom danu zaradio 19 milijardi dolara!

 Facebook

MOUNTAIN VIEW - Kreator servisa za slanje poruka WhatsApp, kojeg je jučer kupio Facebook za vrtoglavih 19 milijardi dolara, počeo je svoju karijeru kao siromašni imigrant iz Ukrajine.

KORISTITE APLIKACIJU WHATSAPP? Facebook ga kupuje za čak devetnaest milijardi dolara

Jan Koum, danas 37-godišnjak, imao je samo 16 godina kada se njegova obitelj doselila iz Ukrajine, gdje su živjeli u potpunom siromaštvu.

Koum je odrastao u ruralnoj sredini, u kući bez struje i tople vode. Kada su se doselili u Ameriku, njegova obitelj ovisila je o bonovima za hranu.

U znak sjećanja na svoje teške početke, Koum je ugovor o preuzimanju s Facebookom potpisao baš u uredu socijalne službe u Mountain Viewu, gdje je njegova obitelj redovito dolazila po bonove. Ovaj put, do ureda se dovezao u svojem Porscheu.

Koum je WhatsApp osnovao 2009. godine, a samo pet godina kasnije, aplikacija ima više od 450 milijuna korisnika, te se očekuje kako će ih uskoro imati i više od milijardu.

U sklopu ugovora o preuzimanju, Koum će postati jedan od članova upravnog odbora Facebooka, a dobit će i izdašnu količinu Facebookovih dionica.

Koum i njegov poslovni partner Brian Acton razvili su WhatsApp radeći u kafićima i od kuće.

Te 2009. godine, prije nego što su počeli razvijati WhatsApp, Acton se javio na natječaje za posao u Twitteru i u Facebooku, no obje kompanije su ga odbile.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:48