KLAUS FUCHS

NEVJEROJATNA ŽIVOTNA PRIČA NAJOPASNIJEG ŠPIJUNA Amerikanci spiskali milijarde na atomsku bombu da bi za prvi test Staljin doznao prije Trumana

 
 Getty Images

Nazvali su ga “najuspješnijim špijunom u povijesti”. Nuklearni fizičar Klaus Fuchs, jedan od sudionika projekta Manhattan, od 1941. do 1949. godine bio je sovjetski špijun koji je Sovjetima vrlo učinkovito prenosio atomske tajne. Zahvaljujući tome, Sovjetski Savez je već u kolovozu 1949. godine testirao svoju atomsku bombu.

Poznati britanski fizičar Frank Close, profesor emeritus na Oxfordu, nedavno je o Fuchsu objavio knjigu “Trinity: The Treachery and pursuit of the Most Dangerous Spy in History”, koju su kritičari proglasili dosad najcjelovitijim djelom o poznatom špijunu.

Klaus Fuchs rođen je 1911. godine u Rüsselsheimu u blizini Frankfurta. Bio je treće od četvero djece luteranskog pastora Emila Fuchsa i njegove supruge Else Wagner koja je život okončala suicidom kad je Klausu bilo 20 godina. Tijekom studija matematike i fizike na Sveučilištu Leipzig, gdje je njegov otac Emil predavao teologiju, Klaus Fuchs zarazio se politikom te postao član socijaldemokratske stranke.

No, kako je nacizam u Njemačkoj jačao, Fuchs je postajao radikalniji pa je 1930-ih postao komunist. Nekoliko mjeseci nakon što je 1933. godine Hitler došao na vlast, pobjegao je u Veliku Britaniju te upisao doktorat iz fizike na Sveučilištu Bristol gdje je doktorirao 1937. godine.

Znanstveni talent

Nakon početka Drugog svjetskog rata, Fuchs je, kao i još neki njemački državljani u Velikoj Britaniji, neko vrijeme proveo u internacijskom kampu u Kanadi. No, sumnje da je nacistički špijun su brzo otklonjene te se u prosincu 1940. godine vratio u Veliku Britaniji.

Prepoznavši njegov znanstveni talent, ugledni britanski fizičar (porijeklom njemački Židov) Rudolf Peierls angažirao je u svibnju 1941. godine Fuchsa na projektu razvoja britanske atomske bombe na Sveučilištu Birmingham. I ne samo to, Peierls je mladog fizičara upoznao sa svojom suprugom Eugenijom i njihovo dvoje djece. Klaus Fuchs toliko se sprijateljio s Peierlsovima da su ga smatrali članom svoje obitelji.

U ljeto 1941. godine Klaus Fuchs je preko svojih prijatelja, također komunista, na jednom prijemu upoznao predstavnika sovjetskog veleposlanstva te postao špijun sovjetske vojne obavještajne službe GRU. Dva mjeseca nakon što je Hitler napao Sovjetski Savez, u kolovozu 1941. godine, Fuchs je počeo odavati tajne sovjetskim obavještajcima u Britaniji. To je činio neotkriven idućih osam godina.

Pomoćnici

Zajedno s Rudolfom Peierlsom i dvadesetak britanskih fizičara, Klaus Fuchs se 1944. godine pridružio tajnom Projektu Manhattan u Los Alamosu. Tijekom rada na projektu razvoja atomske bombe, Fuchs se sprijateljio s nizom poznatih fizičara toga doba, među kojima i s genijalnim Richardom Feynmanom, koji je kasnije dobio Nobelovu nagradu.

Fuchs je čak posuđivao svoj automobil Feynmanu kako bi ovaj mogao u bolnici obilaziti svoju teško bolesnu suprugu Arlene. Atomske tajne Fuchs slao je Lavrentiju Beriju, Staljinovu šefu sigurnosti, a imao je i pomoćnike.

Tako je u Velikoj Britaniji kurir bila žena kodnog imena Sonja, a u SAD-u muškarac Raymond. Njihov identitet otkriven je kasnije: Sonja je bila Ursula Kuczynski, agentica GRU-a, a Raymond kemičar Harry Gold.

U zoru 16. srpnja 1945. godine u pustinji Alamogordo u Novom Meksiku u tajnosti je izveden test Trinity, prva eksplozija atomske bombe. Šest tjedana prije toga Fuchs je sve detalje proslijedio sovjetskoj strani pa je tako Staljin za nuklearnu probu Trinity saznao prije novog američkog predsjednika Harryja Trumana, koji je na toj funkciji početkom 1945. godine zamijenio legendarnog Franklina D. Roosevelta.

Dobro vladanje

Nakon Drugog svjetskog rata, Klaus Fuchs vratio se u Veliku Britaniju gdje je postao čelni čovjek odsjeka za teorijsku fiziku u Atomskom centru Harwell u blizini Oxforda.

Iako je agentima tajne britanske službe MI5 od početka rata bilo poznato da je Fuchs bio član njemačke komunističke partije, trebalo im je nekoliko godina da razotkriju njegove špijunske aktivnosti. To im je pošlo za rukom zahvaljujući tajnoj američkoj operaciji Venona. Fuchs je identificiran kao sovjetski špijun u ljeto 1949. godine te je njegova aktivnost praćena nekoliko mjeseci.

U prosincu 1949. godine priveden je na saslušanje koje je vodio Jim Skardon, jedan od najboljih agenta MI5. Sve Skardonove optužbe da je sovjetski špijun, Fuchs je mirno odbacio inzistirajući na svojoj nevinosti. Skardon je čak svojim kolegama rekao da je uvjeren da Fuchs govori istinu. No, u siječnju 1950. godine došlo je do neočekivanog obrata: Fuchs je Skardonu priznao da je sovjetski špijun. Uhićen je u veljači 1950. godine.

Njegovo uhićenje bio je šok za Rudolfa Peierlsa i njegovu suprugu. - Osjećam se kao potpuni idiot - rekao je Peierls supruzi.
Pogođena Fuchsovom izdajom, Eugenia Peierls poslala mu je u zatvor pismo puno gorčine. “O Klause, moje suze ispiru tintu. Baš si mi bio drag i silno sam željela da budeš sretan, a sad to nikad nećeš biti”, napisala je Eugenia Peierls.

Uhićenje Klausa Fuchsa istražiteljima je otvorilo put do nekoliko osoba u SAD-u za koje se sumnjalo da su sovjetski špijuni.Najpoznatiji među njima bili su supružnici Ethel i Julius Rosenberg, Židovi i članovi američke komunističke partije. Njih dvoje osuđeni su na smrt 1953. godine, a smaknuti su u zloglasnom zatvoru Sing-Sing.

Klaus Fuchs izbjegao je njihovu sudbinu zato što je sovjetski špijun postao u doba kad je SSSR pripadao savezničkoj koaliciji protiv Hitlera.

Osuđen je na 14 godina zatvora koji je služio u zatvoru Wakefield. No, zbog dobrog vladanja pušten je 1959. godine kada je iz Velike Britanije otišao u Istočnu Njemačku gdje je nastavio svoju znanstvenu karijeru te postao jedan od čelnih ljudi u atomskom istraživačkom centru u blizini Dresdena.

Postao je član Istočnonjemačke akademije znanosti i član centralnog komiteta komunističke partije, a umro je 1988. godine. Tajne koje je odao bile su ekstremno važne za sve velike sile. SAD je potrošio dvije milijarde dolara na razvoj atomske bombe, a Fuchs je najvažnije nacrte i proračune predao Sovjetskom Savezu. Tako su Sovjeti uštedjeli golemu količinu novca i neutralizirali američki atomski monopol.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 08:42