NA GRANICI S VENEZUELOM...

NEVJEROJATNE FOTOGRAFIJE AMAZONSKOG PLEMENA KOJE NEMA DODIRA S VANJSKIM SVIJETOM Stručnjaci upozoravaju: 'Tim ljudima prijeti istrebljenje!'

 Guilherme Gnipper Trevisan/Hutukara

Aktivisti udruge Hutukara objavili su nedavno dosad neviđene fotografije plemena koje nema dodira s civilizacijom, a živi duboko u Amazonskoj prašumi u Brazilu.

Nevjerojatne fotografije prikazuju maleno selo na izoliranom Yanomami domorodačkom teritoriju na sjeveru zemlje, u blizini granice s Venezuelom.

U plemenu Yanomami u kojem živi oko 35.000 ljudi u dvije države, postoje najmanje tri manje skupine koje nemaju baš nikakav kontakt s vanjskim svijetom.

Guilherme Gnipper Trevisan/Hutukara

Ove fotografije prikazuju upravo jednu od tih zajednica, a vjeruje se da u njoj živi stotinjak ljudi.

No to područje pod prijetnjom je više od 5000 ilegalnih rudnika zlata koji preuzimaju zemlju.

Radnici su sa sobom donijeli bolesti poput malarije, a vodu i hranu zagadili živom, što dovodi do ozbiljne zdravstvene krize.

Guilherme Gnipper Trevisan/Hutukara

Udruga Hutukara objavila je fotografije kako bi podigli svijest o situaciji, napominjući kako postoji ozbiljna bojazan da bi ranjivi pripadnici plemena mogli biti izbrisani s lica zemlje.

- Mjesta gdje ovi Indijanci žive, bave se ribolovom i lovom i sade hranu moraju biti zaštićena. Čitav svijet mora znati da oni postoje u prašumi i vlasti moraju poštivati njihovo pravo da žive tamo - kazao je predsjednik udruge Hutukara, šaman i aktivist Davi Kopenawa iz plemena Yanomami.

Guilherme Gnipper Trevisan/Hutukara

- Rudari su kao termiti - vraćaju se stalno i ne ostavljaju nas na miru - dodao je.

Ipak, Brazilsko ministarstvo za Indijanske poslove odgovorno za zaštitu teritorija poput ovih ima smanjene proračunske prihode i šest od 12 odjela koji vode brigu o plemenima koja nemaju dodira s civilizacijom bi mogli biti zatvoreni.

Guilherme Gnipper Trevisan/Hutukara

DIrektor organizacije Survival International, Stephen Corry, tvrdi kako se plemena suočavaju s katastrofom ukoliko se njihova zemlja ne zaštiti.

- Ove neobične fotografije su još jedan dokaz postojanja plemena koja nemaju dodira s vanjskim svijetom. Očito je da su savršeno sposobni živjeti uspješno bez naše pomoći, te napretka i daljnjeg razvoja. Činimo sve kako bi zaštitili njihov dom i njih i dali im priliku da sami grade svoju budućnost - zaključio je Corry.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:41