NA ALJASCI

NEVJEROJATNO OTKRIĆE, PRONAŠAO 50 GODINA STARU PORUKU U BOCI Autor danas ima 86 godina, a kad su ga kontaktirali, nije mogao suspregnuti suze...

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 19.08.2019. u 08:25

FACEBOOK

Tyler Ivanoff u boci je pronašao pisamce napisano na ruskom jeziku

 

Stanovnik Aljaske koji je krenuo skupljati drva za zimu neočekivano je pokupio nešto sasvim drugo - 50 godina staru poruku u boci.

Tyler Ivanoff pronašao je u boci pisamce napisano na ruskome te je na svom Facebook profilu pozvao upomoć poznavatelje tog jezika da mu prevedu sadržaj poruke, objavio je BBC. 

Pokazalo se da je pisamce napisao mornar s ruskog broda Sulak 20. lipnja 1969. godine.

Priču o pronalasku objavili su ruski mediji, koji su ušli u trag autoru pisma, kapetanu Anatoliju Botsanenku.

Po riječima Ivanova, tražio je drva za ogrijev tridesetak kilometara zapadno od svog sela Shishmarefa kad je naišao na bocu s čepom od pluta.

- Morao sam upotrijebiti priličnu snagu. Upotrijebio sam i zube kako bih ga izvukao - rekao je Ivanov za list The Nome Nugget.

- Boca je iznutra i dalje bila suha i mirisala je na vino ili nešto slično, ustajali alkohol. Poruka je bila suha - svjedoči nalaznik poruke u boci.

 

Njegova molba za pomoć na Facebooku urodila je plodom pa se mogla pročitati ova poruka: "Srdačan pozdrav! S glavnog broda ruske dalekoistočne flote VRXF Sulak... Pozdravljam vas, koji pronađete ovu poruku i pozivam da se javite na adresu Vladivostok-43 BRXF Sulak cijeloj posadi. Želimo vam dobro zdravlje i dug život, kao i sretnu plovidbu. 20. lipnja 1969.".

Kad je kapetan Botsanenko, danas 86-godišnjak, doznao za pronalazak poruke, nije mogao suspregnuti suze radosnice.

- Izgleda kao moj rukopis. Sigurno! Istočna trgovinska ribarska flota! - rekao je za rusku tv postaju Rossia 1.

Kapetan Botsanenko nadgledao je gradnju broda Sulak 1966. te zaplovio na njemu 1970.

Nalaznik poruke u boci Ivanoff izjavio je da je zbilja "cool" kako je mala poruka izrasla u cijelu pripovijest dodavši da će razmisliti o tome da i sam napravi nešto slično i jednoga dana uputi poruku u boci.

- To je nešto što bih vjerojatno mogao napraviti s mojom djecom u budućnosti - samo poslati poruku u boci i vidjeti kamo će dospjeti - rekao je.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo