17. OBLJETNICA

NEW YORK ODAO POČAST ŽRTVAMA 11. RUJNA Okupilo se 3000 ljudi, održana je minuta šutnje, a nije bilo političkih govora

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 11.09.2018. u 20:34

 • Kevin Lamarque / REUTERS

  Obitelj, prijatelji i poznanici poginulih u terorističkom napadu 11. rujna

   

  Njujorčani su u utorak odali počast ljudima poginulima u terorističkim napadima 11. rujna 2001. na tornjeve blizance Svjetskog trgovinskog centra.

  Na svečanosti koja se tradicionalno održava na mjestu napada okupili su se rodbina i prijatelji žrtava, njih gotovo 3000, policajci, vatrogasci i mnogobrojni dužnosnici, po slaboj kiši i pod tmurnim nebom.

   

  Počast žrtvama odali su minutom šutnje točno u trenutku kada su se napadi dogodili, u 8,46 i 9,03 sati po mjesnom vremenu, kada su se u nebodere prije 17 godina zaletjeli oteti putnički zrakoplovi.

  U prvom redu bili su guverner New Yorka Andrew Cuomo, američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley, gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio i njegovi prethodnici Rudy Giuliani, koji je na čelu grada bio kada su se napadi dogodili, te Michael Bloomberg, koji je vodio obnovu razrušene gradske četvrti.

  Joshua Roberts / REUTERS

  New, York, odavanje počasti žrtvama terorističkog napada 11. rujna

   

  Političke govore nitko nije držao.

  "Danas nije dan da se govori o politici, ovo je pitanje srca: moramo biti ujedinjeni, to je jedini način da se nosimo s boli", rekla je Alice Greenwald, predsjednica memorijalnog centra, za lokalnu televizijsku postaju New York 1.

  Kao i svake godine, rodbina i prijatelji žrtava nabrojali su njihova imena i izgovorili nekoliko riječi njima u spomen.

  Kevin Lamarque / REUTERS

  New York, 17. godišnjica napada na tornjeve WTC-a, 11. rujna 2001.

   

  Počast žrtvama odana je minutom šutnje i u drugim dijelovima grada, pa tako i na burzi i u vatrogasnim postajama. U napadima su poginula 343 vatrogasca.

  Osim poginulih i ranjenih tog dana, mnogi spasioci, policajci, građevinski radnici i stanovnici grada razboljeli su se nakon napada, ponekad sa smrtnim ishodom, zbog otrovnih plinova i prašine nakon rušenja tornjeva.

  Izdvajamo