PROTIV ORUŽJA

NEW YORK TIMES OVAKO NEŠTO NIJE NAPRAVIO 95 GODINA Uredništvo nakon masakra u Kaliforniji povuklo iznimno rijedak potez

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 05.12.2015. u 12:14

Twitter

NEW YORK - New York Times se u subotu odlučio na rijedak potez i u uvodniku na naslovnici, prvom koji se ondje pojavio od 1920. godine, pozvao je na stavljanje van zakona nekih vrsta oružja poput onog korištenog u pokolju u Kaliforniji.

Bračni par Syed Farook i Tashfeen Malik u San Bernandinu su u srijedu ubili 14 osoba jurišnim puškama kalibra .223 koje su kupljene u skladu sa zakonom. Par koji se radikalizirao imao je i poluautomatske pištolje.

"Neke vrste oružja poput nešto izmijenjenog borbenog oružja korištenog u Kaliforniji i određene vrste streljiva moraju se staviti van zakona za građane", navodi se u uvodniku lista. List poručuje da bi takva izmjena zakona tražila od Amerikanaca koji posjeduju takvo oružje da ga predaju za dobrobit njihovih sugrađana.

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je na donošenje zakona koji bi otežali zločincima da nabavljaju oružje. Republikanci u Kongresu protive se takvim zakonskim prijedlozima. Pravo na noženje oružja zapisano je u američkom ustavu i jedno je od najspornijih političkih pitanja u zemlji.

Kalifornijski napadači s jurišnim puškama u rukama upali su u centar za osobe s teškoćama u kojemu je radio Syed Farook i gdje se održavao božićni domjenak te počeli pucati po njegovim kolegama. Četrnaest osoba je ubijeno a 21 je ranjena.

Par je ubijen nekoliko sati kasnije u pucnjavi s policijom dok je bježao u automobilu.

Izdvajamo